Ni Pablo Machín ni els jugadors ni tampoc els directius són gens amants de fer números. Tanmateix, de ben segur que en privat saben i han calculat el que des de fa dies la gran majoria d'aficionats blanc-i-vermells té clar, que el Girona té moltes possibilitats d'ascendir a Primera Divisió aquest diumenge. Tantes com el 83%. La victòria de diumenge passat a Palma contra el Mallorca gràcies al gol de Sandaza va permetre l'equip arribar a la darrera jornada amb la paella pel mànec i sabent que depenen d'ells mateixos per a assolir l'anhelat objectiu. Tot passa per guanyar el Lugo a Montilivi perquè si això si s'aconsegueix, els papers amb totes les combinacions possibles es podran esparrecar amb alliberament i joia. Aquest és el gran avantatge amb què parteix en aquesta última jornada el Girona respecte l'Sporting, el rival per la segona plaça. Els asturians sí que tenen més a mà paper, llapis i calculadora, conscients que els cal una ensopegada del Girona a més a més de la seva victòria al camp del Betis.

De les 10 combinacions possibles que es poden donar diumenge entre el Girona-Lugo i el Betis-Sporting, 8 acaben amb el conjunt gironí a Primera Divisió. I és que si el Girona té clar que guanyant s'assegura l'ascens, els asturians també tenen assumit que si no sumen els tres punts a Sevilla no tindran cap opció. Qualsevol empat o derrota de l'Sporting al Benito Villamarín suposaria l'ascens del Girona sigui quin sigui el resultat contra el Lugo a l'estadi de Montilivi.

Empat a Montilivi, i a patir

Un dels escenaris que posaria tothom en alerta seria un empat contra el Lugo. En el cas que els de Machín no fossin capaços de superar els gallecs, que ja no s'hi juguen res perquè tenen la salvació assegurada des de fa dies, llavors sí que caldria estar molt atent al que passés a Heliópolis. I és que si el Girona només pot empatar davant el Lugo, una victòria de l'Sporting podria complicar la situació ja que caldria mirar aleshores la diferència de gols. Com que l'average particular entre Girona i Sporting està igualat (1-1 al Molinón i 0-0 a Montilivi), caldria recórrer al general. Aquest, ara mateix, és favorable al Girona per només un gol de diferència (+28 per +27). És aquí on s'obren les escletxes d'esperança per a l'Sporting. Una de les dues úniques possibilitats d'ascens dels asturians passa per guanyar al camp del Betis per més d'un gol de diferència. Això desnivellaria l'average general i donaria l'ascens al conjunt que entrena Abelardo Fernández. Sempre tenint en compte la premissa que el Girona només pugui empatar, els de Machín ascendirien igualment si l'Sporting guanya per tan sols un gol a Sevilla. En aquest cas, l'average general quedaria igualat i l'empat a tot es decidiria a favor de qui ha marcat més gols, que és el Girona (62, pels 54 de l'Sporting). L'empat del Girona i la victòria per més d'un gol dels d'Abelardo a Sevilla és una de les dues úniques possibilitats que deixen els de Machín sense Primera. L'altra és una derrota dels gironins a l'estadi contra el Lugo combinada amb una victòria, independentment del nombre de gols, de l'Sporting al Benito Villamarín.

A diferència de la temporada passada, el Girona arriba a l'útima jornada amb la tranquil·litat de dependre d'ell mateix i no haver d'estar pendent d'altres marcadors. Assegurant els tres punts a Montilivi, l'ascens serà un fet. Això no passava el curs anterior en què el Girona necessitava l'ensopegada de Mallorca, Castella o Ponferradina (un dels tres) la darrera jornada per aconsegur la permanència. Els duels entre Lugo i Mirandés i Jaén i Alabès condemnaven ja dos rivals, sempre que els gironins superessin, com així va ser, un Deportivo ja ascendit a Montilivi. La derrota del Castella a Múrcia (1-0) i l'empat del Mallorca a Còrdova (0-0) va fer que la tarda fos d'allò més plàcida malgrat que el Girona la començava amb un 52% de possibilitats de baixar.

Quique Setién viurà el seu darrer partit com a tècnic del Lugo a Montilivi. El càntabre ja es va acomiadar de la seva afició de les darreres sis temporades la setmana passada contra l'Albacete. Sense Setién i amb un nou propietari, el Lugo encetarà una nova etapa, molt probablement amb Luis Milla a la banqueta.

El futur d'homes clàssics dels útims anys com Manu, Pita, Fernando Seoane o Víctor Marco no està gens clar i podrien disputar a Montilivi el seu últim partit amb el conjunt gallec.