"El gol ha de ser un punt d'inflexió, vull aportar tot el que no he pogut donar fins ara". Així titulava el Diari de Girona una entrevista publicada el 27 de gener passat a Borja García (Villaverde, Madrid, 1990) després que el futbolista del Girona s'estrenés com a golejador a Montilivi. El jugador deixava enrere uns primers mesos força millorables, en què per culpa de no haver fet pretemporada, la manca d'adaptació i alguna inoportuna lesió no havia rendit com club i afició esperaven d'ell. En aquella entrevista no només s'animava a millorar i desitjava portar el seu nou equip cap amunt a la classificació, sinó que recordava amb molta estima la seva primera etapa al Còrdova, que definia com la millor temporada de la seva carrera. El madrileny, uns mesos més tard, s'ha convertit en un habitual en els esquemes de Pablo Machín i ha participat força de la gran segona volta dels gironins, classificats per al play-off d'ascens. Coses del destí, o potser coses del futbol, el cas és que Borja García tornarà a trepitjar demà l'Arcángel de Còrdova. Un estadi que li és ben familiar. Aquest cop, però, ho farà com a visitant i amb moltíssimes ganes d'ajudar els seus a seguir endavant amb el somni de pujar a Primera.

Tantes i tantes jornades intentant escapolir-se del descens i, uns mesos després, el Girona es classifica per a la promoció d'ascens. Tants esforços han obtingut el seu merescut premi, no troba?

Sí. Estem molt contents, sobretot perquè ha estat en una temporada molt dura, en què hem viscut moments dolents i complicats. No crec que hagi estat una classificació inesperada. Sabíem tots plegats que teníem una plantilla molt àmplia i compensada, el que passa és que a la primera volta les coses no ens sortien. En canvi hem fet una segona volta espectacular que ens ha permès remuntar tantes posicions, fins acabar quarts. Estem molt satisfets per haver-ho aconseguit.

Hi ha maneres i maneres de classificar-se per una promoció, però vostès hi arriben en un moment excepcional. És un avantatge?

Crec que les dinàmiques no valen per a res en un play-off. Una eliminatòria només són dos partits i si tens un dia espès o comets alguna errada es poden torçar les coses. Nosaltres arribem bé, és cert, però independentment d'això anirem a Còrdova a aconseguir un bon resultat per després venir a Montilivi i acabar de fer les coses bé. Treballem amb la màxima il·lusió. Això és quelcom molt bonic que ens ha tocat viure.

Han quedat emparellats amb el Còrdova, però entenc que qualsevol rival hauria estat igual de complicat. Ho veu també així?

Tots els rivals són perillosos, fins i tot els que s'han quedat fora dels sis primers llocs com el Saragossa i l'Alcorcón. Són equips molt bons, complicats, amb els seus punts forts i dèbils. Ens ha tocat el Còrdova, però hem de pensar a ser nosaltres mateixos. Hem de limitar-nos a fer la nostra feina. Sí, sabem que ells tenen molt perill i molts arguments, però hem de pensar en nosaltres i res més.

S'enfronta a un dels seus exequips amb l'ascens en joc. És una eliminatòria especial?

Sí, molt. El futbol té aquestes coses. El futbol i el destí, suposo. M'ha tocat viure una promoció d'ascens a Primera i fer-ho contra un dels equips on millor he estat i on més he gaudit. L'encararé de la millor manera possible i com és obvi vull que la classificació sigui per a nosaltres. Sabem que serà molt sofert i que haurem de treballar molt per guanyar-los.

Un mes enrere, quan el Girona havia de visitar el Còrdova a la Lliga, ells arribaven en un moment molt delicat i fins i tot perillava el càrrec del seu entrenador. Una bona ratxa els ha permès arribar a la cita d'aquesta setmana també en un molt bon moment.

Sí, i tant. Han aconseguit enllaçar tres victòries en els últims quatre partits i fa temps que no perden. És un equip que té molta experiència en eliminatòries d'aquesta mena i al seu vestidor hi ha moltíssims futbolistes que han jugat a la Primera Divisió. Estic convençut que serà un rival complicat. A tot això se li ha d'afegir el camp, que segurament s'omplirà. L'afició d'allà és molt apassionada amb l'equip i això segur que serà un extra de motivació per a ells. Ara bé, nosaltres també hem d'anar cap allà ben motivats. Perquè, repeteixo, en una temporada molt treballada i que ha estat dura en alguns moments, hem obtingut un premi merescudíssim i anirem cap a Còrdova amb tota la il·lusió de fer bé les coses.

Ara que m'anomena l'Arcángel, Vostè ha jugat bastants partits en aquell estadi i sap quin ambient s'hi gasta en un 'play-off'. És per tenir-ho molt en compte?

Sí, serà un ambient molt bo per a ells i alhora ben hostil per a nosaltres. Com he dit, és una afició ben apassionada i amb un sentiment molt fort, com sol passar pràcticament amb totes les aficions d'Andalusia. Tenen una manera de viure el futbol diferent a la resta. Estic convençut que això motivarà moltíssim el seu equip, sí, però nosaltres també sortirem motivats al seu camp perquè jugar una promoció per pujar a Primera és quelcom molt bonic.

Definia aquesta com una temporada dura i difícil en alguns moments, però que ha acabat molt bé. Creu que, personalment, el seu any també ha estat similar i ha anat de menys a més?

Sí. Ha estat una temporada similar a la que he pogut viure algun any en d'altres equips, però sí és cert que al principi no entrava gaire en joc pel dèficit de no haver fet pretemporada i també perquè després vaig patir una lesió que em va ?obligar a aturar-me. No tenia gaire continuïtat, és cert. Però vaig seguir treballant i treballant, fins aconseguir la recompensa en forma de minuts i he intentat fer-ho el millor possible. No és que hagi estat una temporada brillant, però el treball està fet i ara queda rematar-ho en aquest play-off, amb un ascens a Primera.

Tot i que vostè durant l'any ha reconegut més d'una vegada que les coses no li han anat tan bé com li hauria agradat, a les seves mans té l'oportunitat de treure's aquest mal regust de boca de la millor manera possible. Ho veu així?

Sí, això mateix. Ho veig jo, però també n'està convençut tot l'equip. Crec que els meus companys i també el cos tècnic mereixen lluitar pel que estem lluitant. Tots ells han fet un esforç molt gran després d'una temporada com la passada, en què es va viure segurament el moment més dur d'aquesta entitat. Al final, tot i la clatellada, tothom ha seguit pencant i confiant que era possible tirar endavant. I el treball sempre dóna els seus fruits. Estem lluitant una altra vegada per pujar a Primera. Són moments que no se solen repetir gaire al futbol, tot i que aquí s'ha produït darrerament. Espero que, per fi, que enguany aconseguim el desitjat ascens per jugar la temporada vinent a Primera.

Serà el seu segon play-off després de viure'n un de frustrat amb el Còrdova (11/12). Amb ganes de treure's aquella espina?

I tant. Moltes ganes. Aquella vegada vam caure a la primera eliminatòria amb el Valladolid. En guardo un record agredolç. Va ser maco jugar tots dos partits, però vam quedar-ne fora massa aviat. Ara espero que aquesta sigui la bona.

I posats a triar, marcant algun gol decisiu?

Això per descomptat! Encara seria millor. Però em conformo a eliminar primer el Còrdova i després superar el proper rival per acabar celebrant l'ascens.