Joan Francesc Ferrer, Rubi, sempre tindrà un lloc destacat en el quadre d'or de la història del Girona. El capítol que va escriure al capdavant de la banqueta de l'equip la temporada 2012-13 va ser màgic. Rubi va dirigir els Chus Herrero, Luso, Tébar, Acuña, Benja, Jandro i companyia cap al play-off d'ascens a Primera Divisió despertant una ciutat i fent-la somiar amb la màxima categoria. La patacada inesperada contra el Xerez i l'Almeria, ja al play-off, van fer despertar equip i afició d'un somni que, quatre anys més tard, es va fer realitat contra el Saragossa. Va ser només un curs, el que va estar-se Rubi a la banqueta gironina, però va estar farcit d'emocions, alegries i trempera. També de llàgrimes al final, no tant per no haver pujat, perquè el Girona no era encara cap clar candidat a fer-ho, sinó per la sensació que s'acabava una etapa amb el seu adeu i les sortides d'alguns dels jugadors més destacats (Acuña, Tébar, Benja, Luso, Jose...). Diumenge, el Girona i Rubi es retrobaran a Cornellà-El Prat en un derbi on els gironins intentaran, a banda de continuar amb la seva notable ratxa a domicili, millorar els seus registres contra Rubi. No és que el tècnic maresmenc tingui la mesura presa al Girona com a rival però sí que pot presumir d'haver-lo vençut en 7 de les 12 vegades que s'hi ha enfrontat. Pel que fa al duel personal amb Eusebio Sacristán, els números són més equilibrats. L'actual tècnic blanc-i-vermell ha derrotat un cop Rubi en cinc enfrontaments. La resta han estat dos empats i dues derrotes, una de les quals, d'aquelles que fan mal en un Valladolid 7-FC Barcelona B 0.

La darrera vegada que el Girona es va enfrontar a un equip de Rubi va ser la temporada 2014-15, quan el maresmenc dirigia el Valladolid. L'equip de Pablo Machín era un convidat a la lluita per l'ascens i va carregar-se els castellans a Montilivi per 2-1 en un gran partit. A la primera volta, però, Rubi i els seus havien doblegat el Girona per 2-1 i, a la Copa del Rei també a Pucela, els gironins hi havien caigut sense opcions per 2-0. No obstant això, els duels entre Rubi i el Girona són més favorables al tècnic que no pas al club blanc-i-vermell, que tan sols ha estat capaç de guanyar-lo 4 dels 12 cops que s'hi ha enfrontat. Les altres tres victòries contra els equips de Rubi van ser la temporada 2007-08 quan el conjunt que dirigia Raül Agné va vèncer l'Espanyol B del maresmenc per 4-2 (gols de Miki Albert 2, Chechu Flores i Jito) a Montilivi i 0-2 (gols de Miki Albert i Jordi Xumetra) a Sant Adrià del Besòs. Més enrere en el temps, el curs 2002-03, ja a Tercera Divisió, el Girona va vèncer el Vilassar de Mar d'un jove Rubi per 3-0 amb gols de Pep Pagès, Javi García i Marcos. L'altre resultat positiu contra els equips de Rubi va ser també el curs 2002-03 en una de les últimes jornades de Lliga en què més que l'1-1 final el més destacat va ser la greu lesió del defensa Raül Agné, que l'obligaria a retirar-se. El gol gironí aquell dia al Municipal Xavi Ramon va ser obra de Jordi Vinuesa.

Rubi, en canvi, sí que pot dir que ha doblegat uns quants cops el Girona com a entrenador. Al marge de les dues vegades amb el Valladolid, el maresmenc també ha superat el Girona com a tècnic del Sabadell (2-5) la temporada 2004-05 a Segona B i al capdavant de la banqueta de l'Espanyol B, a Tercera, el curs 2005-06 per 2-1 a Sant Adrià i 0-2 a Montilivi. A més a més, en la seva primera experiència a les banquetes (2001-02), va superar els gironins dos cops amb el Vilassar de Mar: 0-3 a Montilivi i 3-2 a terres maresmenques. Com a jugador, els números de Rubi també són bons contra el Girona. El maresmenc s'hi va enfrontar 4 cops amb un balanç de dues victòries (2-4 i 2-1) i un empat (0-0) amb el Manlleu (1992-93 i 93-94) i una derrota amb el Vilassar per 1-0 (gol de Pitu Pujol) a Montilivi (00-01).

Pel que fa als enfrontaments entre Eusebio i Rubi, la cosa està força equilibrada. Últimament la sort ha somrigut més a Eusebio que, amb la Reial Societat, ha superat quan dirigia l'Sporting per 3-1 (16-17) i hi va empatar 1-1 quan entrenava el Llevant (15-16). El resultat més cridaner és, sense cap mena de dubte, el 7-0 que Rubi va clavar amb el Valladolid al Barça B d'Eusebio el curs 14-15. El castellà seria destituït i rellevat pel vallesà Jordi Vinyals aquella temporada al capdavant d'un filial que baixaria a Segona Divisió B. També com a entrenador del Barça B, Eusebio va caure a Montilivi davant el Girona de Rubi per la mínima (1-0) i empatar (4-4) al Miniestadi en un matx boig la temporada 2012-13 en què Luso va salvar un punt en l'afegit.

L'únic duel de jugadors

Per últim, l'única vegada que Eusebio i Rubi s'han enfrontat com a jugadors en un mateix terreny de joc va ser el maig del 1991 en la inauguració de l'estadi del Vilassar de Mar, en un amistós entre el primer equip del Barça, flamant campió de Lliga, i el conjunt maresmenc. Aquell dia un jovenet Rubi va disputar els noranta minuts amb l'11 a l'esquena mentre que Eusebio va entrar a la segona part en substitució d'Amor. El matx va acabar amb un escandalós 0-10 a favor de l'equip de Johan Cruyff, amb dos gols inclosos del garrotxí Miquel Soler, davant de 5.000 espectadors.