El Girona invertirà 25 milions en la Ciutat Esportiva de Vilablareix

La City Football Academy Girona comptarà amb set camps i un mas, que es convertirà en la nova seu institucional del club. El primer equip hi començarà a treballar el gener de l’any que ve, però la instal·lació no estarà a ple rendiment fins al 2025

Marc Brugués

Marc Brugués

Centre d’entrenament, City Football Academy Girona, Ciutat Esportiva, o com els aficionats n’hi acabin dient, la realitat és que el gener de l’any que ve el Girona ja s’entrenarà a la seva nova llar. Una «fàbrica de somnis» com la bateja la jove protagonista del vídeo de presentació dels terrenys que el Girona ha comprat a Vilablareix i on establirà la seva base d’operacions. Un espai de 24 hectàrees que es començarà a construir al setembre i que comptarà amb set camps de futbol - tres de gespa híbrida i quatre d'artificial- un dels quals amb graderies per jugar-hi partits. Tot plegat suposa un pas, de gegant en aquest cas, més pel creixement del club i la confirmació d’un projecte a llarg termini per part de la propietat. «És un dia històric pel Girona». Així començava Delfí Geli, acompanyat de Ferran Soriano, Pere Guardiola i Ignasi Mas-Bagà, la presentació de la City Football Academy Girona, la que serà la tan esperada ciutat esportiva del Girona FC i que s’ubicarà a Vilablareix, als terrenys de la Massana, en un lloc estratègic, a tocar de l’autopista i de l’aeroport, ben a prop del centre de la ciutat i a una hora amb cotxe de la frontera i de Barcelona.  

Les obres començaran aquest setembre i el primer equip s’hi traslladarà a entrenar a partir del gener del 2024, quan ja hi hagi la primera fase del projecte construïda. La ciutat esportiva no entrarà a ple rendiment fins al setembre del 2025, quan primer equip, femení, Genuine i tot el planter hauran completat el trasllat. A més a més, el mas -del segle XVI- serà restaurat i es convertirà en la nova seu institucional del club. En aquest sentit, el director general Ignasi Mas-Bagà va revelar que les obres tindran un cost de 25 milions d’euros, un 70% del qual procedeix del pla Impulso, el fons CVC de la Lliga. A aquesta xifra cal sumar-hi el preu de la compra dels terrenys a un particular, que no va ser revelat. La tramitació del projecte s’ha accelerat en part perquè els terrenys no s’han hagut de requalificar, ja que el sòl no urbanitzable permet que se’n puguin fer usos esportius.

Ignasi Mas-Bagà, Delfí Geli, Ferran Soriano i Pere Guardiola.

Ignasi Mas-Bagà, Delfí Geli, Ferran Soriano i Pere Guardiola.

Tant el president del consell d’administració, Pere Guardiola com el director general del City Group, Ferran Soriano, van remarcar la idea amb què van aterrar al Girona al 2015. «Vam dir des del primer dia que era un projecte a llarg termini i aquesta n’és una prova més. Les infrastructures són una de les tres potes juntament amb el primer equip i el planter. Necessitàvem tenir un centre així». El descens del 2019 i la pandèmia van fer frenar un projecte que enguany ha passat a ser «una prioritat absoluta», deia Guardiola. En la mateixa s’expressava Soriano, que destacava que la ciutat esportiva és una mostra «més» del compromís dels accionistes amb el club. «Hi posem feina, entusiasme i coneixement, a banda de diners», deia tot recordant que la instal·lació estarà totalment connectada amb la resta de City Academy que el grup té distribuïdes arreu (Manchester, Nova York, Melbourne i Bolívia) i que comptarà amb «la millor tecnologia del món». En aquest sentit, Soriano subratllava que el de Vilablareix serà el segon centre d’entrenament més gran del grup, només per darrere del de Manchester. «És un 75% del que tenim allà», deia el màxim responsable del City Football Group. En aquest sentit, el club va explicar també que amb els set camps, vestidors, gimnàs i el mas, s’ocuparà el 70% de tot l’espai que encara quedarien unes quantes hectàrees per construir-hi quelcom més en el futur, com per exemple una residència per a joves esportistes, espai que actualment el club té als Maristes.

Els dirigents blanc-i-vermells van mirar de deixar molt clar la voluntat d’adaptar-se i tenir una bona acollida a Vilablareix. «Som en un entorn rural i privilegiat i en som conscients. Tenim el compromís amb l’Ajuntament de mantenir l’entorn, establir sinergies i fer millores al poble». Els veïns han rebut aquests dies un díptic informatiu del projecte i també han estat informats pel consistori. Mas-Bagà recordava alhora que el club tindrà una bústia de suggeriments i preguntes per als veïns. Al recordar que quan la notícia va sortir a la llum van aparèixer algunes pancartes de protesta per part d’alguns veïns. En aquest sentit, Mas-Bagà va aclarir que Vilablareix està «encantat» que el Girona s’hi estableixi i va afegir que no tem per un possible canvi de color polític a les eleccions municipals del mai. «L’oposició també ha vist que el projecte era bo pel poble», deia.