El líder Girona continua intractable (1-2)

El Girona s’imposa a Vallecas gràcies a dos gols de Dovbyk i Savinho que capgiren el gol inicial d’Álvaro García i es manté en solitari

Els de Míchel decanten un partit obert, amb dues pilotes als pals per equip

Marc Brugués

Marc Brugués

Res ni ningú pot amb aquest Girona, que ahir també es va endur els tres punts de Vallecas com si fos la cosa més natural del món. No va pas ser fàcil, és clar que no, però aquest equip ha aconseguit generar una confiança tan gran i té tanta fiabilitat que ben pocs eren els aficionats blanc-i-vermells que, després de l’1-0 d’Álvaro García (m.5), dubtaven que s’acabaria guanyant. I sí, també. En un partit dels bonics per a l’espectador, Dovbyk primer i Savinho a la segona part es van encarregar de remuntar el resultat i certificar la sisena victòria consecutiva a domicili. Una fita que la història diu que només ha estat a l’abast de Barça i Madrid. Sí, no és broma, fins ara només Barça i Madrid ho han assolit. Aquesta sensació de superioritat i tranquil·litat que desprèn l’equip és una cosa nova per a l’aficionat gironí, avesat al patiment i que intenta processar aquesta riuada inacabable d’alegria i felicitat. Míchel ha canviat el caràcter del Girona i l’hi ha injectat una poció màgica per convertir-lo en un equip guanyador que mira de tu a tu els grans de Lliga. Perquè sí, ahir al vespre els gironins van veure el Madrid-València amb la tranquil·litat que, passés el que passés, seran líders quinze dies més arran de l’aturada de la competició pels partits internacionals. Que no s’aturi la festa. 

Va costar guanyar a Vallecas. Francisco tenia ben estudiat el Girona i ho va demostrar amb una pressió alta de sortida que va permetre l’1-0, desafortunat, d’Álvaro García i algun ensurt més. El Girona s’ennuegava però un cop apaivagat el ruixat inicial tot va tornar a la normalitat. Els Tsygankov, Iván Martín, Aleix Garcia, Herrera i companyia van començar a trobar-se i fluir. I així, és quan el Girona treu la seva millor versió per empatar i ferm èrtits per marcar algun gol més. A la represa, l’exigència va pujar. El Rayo encara va prémer més l’accelerador i, el Girona va veure com els pals s’hi aliaven en dues rematades de Camello i Trejo. A partir d’aquí, l’equip va fer un altre pas endavant per endur-se el partit i ho va fer gràcies a una diana de Savinho. 

El Girona ja havia demostrat tenir mentalitat de sobra per ser capaç de capgirar situacions desfavorables i desplegar el seu futbol on fos i contra qui fos. Ahir, la incògnita era veure si haver aparcat el discurs de la permanència i focalitzat Europa com a nou objectiu afectaria l’equip d’alguna manera. S’arribava al primer terç de Lliga amb uns números estratosfèrics i amb l’oportunitat, d’allò més llaminera, d’arribar a la segona aturada de la competició líders en solitari. Per fer-ho, calia guanyar a Vallecas, el bressol del líder d’aquest súper Girona que fa somiar tothom. Un dia especial per al tècnic, que va voler aïllar-se un xic de tota aquesta atmosfera de reconeixement i ovacions per focalitzar-se en intentar buscar la victòria. L’entrada de Tsygankov per Couto va ser l’únic canvi en un onze on Arnau s’hi ha tornat a consolidar. Gens bé va entrar l’equip al partit i pràcticament només començar va veure com ja feia pujada. En una acció de mala fortuna, un rebot en Isi va anar a parar a Álvaro García que va enviar la pilota lluny de l’abast de Gazzaniga

Un detall feia anar a remolc un Girona que, tanmateix, no estava còmode. Gazzaniga hauria d’aparèixer per evitar el segon gol local en una acció d’Óscar Valentín després d’una pèrdua d’Èric Garcia davant Trejo. El Rayo trobava la manera de fer la guitza als de Míchel. Entre Isi i sobretot Álvaro García, per les bandes, buscaven les pessigolles a un Girona fins cap a la mitja hora va carburar. Entre Lejeune i el pal, encara no saben com, van evitar l’empat d’un Dovbyk que començava a aparèixer. L’ucraïnès va fregar el gol amb parell de cops de cap a centrades de Miguel i Tsygankov. Precisament de les botes del seu compatriota, i amb el Girona reconeixible i arribant amb perill a l’àrea rival, en va néixer l’acció de l’empat. Dovbyk va rebre la pilota al punt de penal, va esperar que Mumin, atabalat, rellisqués i va afusellar Dimitrievski. El porter macedoni evitaria que els de Míchel se n’anessin a la mitja part per davant al marcador en aturar un xut llunyà d’Ivan Martín i un cacau, amb poc angle, de Dovbyk. 

El Girona ho havia arreglat a mitges. L’equip es divertia sobre la gespa i la mitja part arribava en un moment en què feia tot l’efecte que el segon gol havia de caure tant sí com no. El que va arribar va ser la mitja part. La sortida dels vestidors va canviar els papers i el Rayo, com ja havia fet a la primera part va sortir valent a la recerca d’un gol matiner. A punt van estar de trobar-lo en uns deu minuts infernals en què els pals van ser els grans aliats del Girona. Primer per evitar el gol de Camello, de cap, a la sortida d’un córner i, en l’acció següent, per escopir un xut des de la frontal de Trejo. Els gironins van aturar aquest setge i patiment de la millor manera. Com els grans. Em busques? Pam. Gol. Dimitrievski va aturar la primera rematada de Dovbyk després d’una gran acció entre Tsygankov i Iván Martín, però el porter macedoni no poder fer res perquè Savinho enviés el refús al fons de la xarxa. 

El Girona havia capgirat el marcador i tenia vint minuts llargs per mantenir el resultat. Evidentment, els de Míchel en comptes d’especular, van anar a buscar el tercer. Es divertien. Així, el travesser va evitar la sentència en un gran xut d’Herrera i també Arnau va rematar, de cap, fora una centrada de rabona de Miguel Gutiérrez. Encara més clar va ser el cop de cap d’Stuani que va sortir llepant el pal. Tant o més clara va ser la rematada de cap de Lejeune uns instants després, que hauria estat letal. Al final, tot i els cinc minuts d’afegit, el Girona no va patir més. Vallecas també queia rendit al Girona del seu Míchel.

FITXA TÈCNICA

Rayo: Dimitrievski, Ratiu (m.77, De Frutos), Espino, Lejeune, Mumin, Óscar Valentín, Unai López, Camello (m.67, Falcao), Trejo (m.58, Nteka) i Álvaro García (m.77, Bebé).

Girona: Gazzaniga, Arnau, Miguel Gutiérrez, Èric Garcia, Blind, Aleix Garcia, Yangel Herrera, Tsygankov (m.77, Couto), Dovbyk (m.77,Stuani), Iván Martín (m.83, Portu) i Savinho (m.83, Valery).

Gols: 1-0, m.5, Álvaro García; 1-1, m.42, Dovbyk; 1-2, m.65 sAvinho,

Àrbitre: González Fuertes (Comitè Asturià). Ha amonestat Álvaro García (Rayo) i Miguel Gutiérrez (Girona). VAR: Alberola Rojas (Comitè Valencià).  

Estadi: Vallecas. 13.177 espectadors. 

Recupera el minut a minut del partit:

En directo