Preinauguració de gala del Fòrum Gastronòmic de Girona. Unes 150 persones van assistir ahir al vespre al sopar de benvinguda a l´esdeveniment celebrat al restaurant Mas Marroch de Vilablareix, un espai per a banquets gestionat pel Celler de Can Roca.

Membres d´Osona i de Cuina i de l´Empordanet van ser els encarregats de preparar els plats als comensals. Ambdues associacions van elaborar una proposta gastronòmica consistent en barrejar els productes de mar i muntanya, en representació de cada un dels dos territoris al qual pertany cada col·lectiu.

En el decurs del sopar es van entregar els premis Josep Mercader. El guardó a la perseverància i al rigor mostrats des del seu ofici d´enòleg es va lliurar al director de Mas Martinet, Josep-Lluís Pérez. El premi a la tasca professional es va atorgar a Josep Monje com a patró i director del restaurant Via Veneto de BCN.

El distitntiu a la trajectòria professional de tota una vida es va donar a a les propietàries del restaurant Hispània d´Arenys de Mar, Lolita i Paquita Reixach. El premi a la tasca realitzada en pro de la preservació d´un cultiu de l´agricultura tradicional va ser per a Ramon Casamada, pagès i president de Coagsa. Finalment el guardó al treball de tota una vida dedicada a la cuina va recaure en el cuiner i cuinòleg Josep Lladonosa.

Els assistents al sopar pertanyien al món de la política, a l´empresariat, així com patrocinadors i periodistes. La Generalitat hi estava molt ben representada amb tres consellers: el de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal; el de d´Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet; i el d´Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena. A més també hi va ser present el delegat del Govern català, Jordi Martinoy. També hi havia el delegat del Govern central, Francesc Francisco-Busquets.

Per l´Ajuntament de Girona hi havia l´alcaldessa, Anna Pagans, i altres regidors. També estava prevista l´assistència l´alcalde de Vilablareix, Enric Vilert; el vicepresident de la Diputació Xavier Soy, així com el director de Turisme de Catalunya, Ignasi de Delàs, i el del Patronat de Turisme Costa Brava-Girona, Ramon Ramos. En representació de la Cambra de Comerç de Girona hi havia el seu president Domènec Espadalé.

Els parlaments de benviguda van anar a càrrec del conseller d´Innovació, Josep Huguet, l´alcaldessa, Anna Pagans, i els directors del Fòrum, Pep Palau i Jaume von Arend. També hi era Joan Roca.

A partir d´avui cuiners de renom com els catalans Ferran Adrià i Carme Ruscalleda o el gironí Joan Roca es trobaran amb altres xefs internacionals d´alt prestigi com Seiji Yamamoto, Pascal Barbot, Jean-François Piège o Heinz Beck. També seran presents els espanyols Manolo de la Osa, Alberto Chicote o el navarrès Koldo Rodero. En total, el Fòrum reunirà 600 congressistes i una important representació dels millors cuiners del món. El Fòrum ocuparà tot l´espai del Palau Firal i de l´Auditori-Palau de Congressos, la màxima ocupació mai assolida.

Coincidint amb el cap de setmana, el fòrum està obert al públic en general i s´hi celebrarà el conegut com a Tecno Fòrum, que reunirà unes 190 empreses de productes, maquinària i serveis que participaran en el certamen.