La sala petita de l´Auditori-Palau de congressos de Girona es va omplir amb unes dues-centes persones per escoltar l´acte de presentació del candidat de CiU a l´alcaldia de Girona, Carles Puigdemont. El candidat de CiU a l´Ajuntament de Girona va atacar el tripartit que governa l´Ajuntament amb una frase d´Ortega y Gaset: «Només és possible progressar quan es pensa en gran i «només és possible avançar quan es mira lluny».

El candidat nacionalista va preguntar als assistents si el tripartit pensava «en gran o mirava lluny» quan, per exemple, «van planificar la plaça Salvador Dalí tampoc fa tants anys, que avui la volen privatitzar perquè s´hi construeixi l´ampliació d´un centre comercial», en referència a Hipercor. També va fer esment als «qui van plantar uns arbres a la plaça Constitució que ara s´han hagut de treure». Són exemples que creu que demostren que no van pensar en gran ni van mirar lluny, «renúncia nefasta per la ciutat».

Pel que fa a àrees temàtiques, el candidat de CiU va criticar que s´hagi d´acceptar «amb resignació que tinguem la ciutat col·lapsada, amb una viablitat poc eficient i un transport públic inútil» per a bona part dels gironins i car per als que l´usen. També va lamentar la «deixadesa de la neteja en una ciutat que té en el turisme un dels seus negocis». Altres aspectes com la manca d´escoles bressol, l´excessiva tolerància en els «retards colossals» en equipaments com l´Auditori i el Teatre Municipal o el poc «lideratge» per definir les necessitats en el pas del TAV per Girona, es poden evitar amb «il·lusió» i sense actituds perverses de tants anys de govern «apoltronament» i «sentit patrimonial de la ciutat».

En aquest sentit, va recordar la victòria «rotunda» de CiU en les eleccions al Parlament a Girona per «la força dels votants cansats de 28 anys dels mateixos, la dels votants que ja no es fien de les ordres de les direccions dels partits als quals han fet confiança i els han defraudat per segona vegada, la força dels nous votants que desitgen una sacsejada democràtica».

Un «canvi d´aires» que per Puigdemont «no és un lema de circumstàncies sinó tot un discurs». Una intenció que «suma una voluntat de canvi democràtic amb la higiene que porten els aires nous i frescos», canvi possible només «amb un nou equip amb la il·lusió intacta».

Vuit compromisos

Amb el treball del seu equip, va detallar vuit compromisos que hauran de marcar la seva acció de govern si accedeix a l´alcaldia. En primer terme va expressar la intenció d´articular un equip nou integrat per persones «preparades, solvents i noves» disposades «a posar al servei de la ciutat el seu coneixement i experiència, la seva vàlua professional i personal sense escatimar-hi esforços».

També va esmentar la voluntat de representar «una nova forma de governar», que «sorprengui per la seva agilitat i accessibilitat, en què el ciutadà, l´emprenedor, el comerciant, tindran garantia del tracte i la diligència en les gestions». En aquest punt es va permetre comparar el govern socialista actual amb la supernanny i el big brother, que «controlen i supervisen tots els moviments de la societat perquè necessiten tutelar-la». En aquest sentit, va exposar el seu tercer compromís: «Cap gran decisió sense una consulta ciutadana».

Va reafirmar-se en la paritat en els òrgans de govern de l´administració municipal, com un altre compromís, i va afirmar que el cinquè ha de ser recompensar el mèrit i l´esforç dels seus treballadors i estimular-ne la formació.

Com a cap de llista nacionalista, va afirmar també que calia reforçar la catalanitat i la identitat de Girona alhora que havia d´esdevenir «instrument d´integració». Un compromís amb la ciutat, que també implica el metropolitanisme entès «en una relació en xarxa, i no pas de superioritat». Finalment, va esmentar «el compromís de les tres "e": escoltar, estudiar i executar. Escoltar la gent i també l´oposició, estudiar tots els punts de vista sense prejudicis de cap mena».

Aquest conjunt d´actituds, a parer seu, són les que han de portar el canvi d´aires que anhela per a la ciutat. Un canvi que considera «necessari» i que va exemplificar amb l´acció d´«obrir les finestres de l´Ajuntament» i d´«obrir-les amb molt de gust. «Obrirem els armaris i desarem les polítiques arnades del passat». Es tracta d´una frase que repeteix aquests dies per intentar inculcar als possibles votants que cal que CiU gaudeixi «per primera vegada en 28 anys, de la confiança majoritària».

En el seu discurs, l´alcaldable va cloure recordant que «avui -ahir pel lector- comença el procés pel canvi polític a la ciutat de Girona». Entre els assistents hi havia el membres que encapçalaran la llista en les primeres posicions, regidors del grup municipal, alguns alcaldes de l´àrea urbana, com Xavier Soy (Bescanó) o Jordi Noguer (Sant Gregori), el president de la Diputació i alcalde de Roses, Carles Pàramo, el senador Pere Macias, el president de CDC a la ciutat, Josep Maria Matamala, el president del Comitè executiu local d´UDC a Girona, Eduard Berloso, el qui inicialment havia de ser el candidat, l´advocat Carles Mascort, i representants d´associacions de veïns, comerciants i empresaris.