25 de novembre de 2008
25.11.2008

La Sopa comença a atendre persones de menys de 45 anys que no troben feina

És gent que no té el suport de la família ni dels amics i que havien estat treballant sempre

25.11.2008 | 01:00
Alguns dels residents del centre d´acolliment jugant a escacs.

La crisi econòmica i la dificultat de trobar un lloc de treball han fet aflorar els casos de persones que s'han quedat sense feina ni casa i s'han vist obligades a viure al carrer. Es tracta de persones "normalitzades" que afronten problemes econòmics i no troben feina tot i haver-ne buscar insistentment. Segons va explicar ahir la directora del centre d'acolliment La Sopa de Girona, Rosa Angelats, això fa allargar el temps d'acolliment d'aquestes persones perquè no troben feina enlloc. Són persones cada vegada més joves, de 30 a 45 anys, tant dones com homes que no tenen família ni amics que els facin costat, no pateixen cap addicció i que abans han tingut feina.

Si normalment La Sopa està sempre plena, darrerament ha augmentat un 10% la demanda per acollir gent. Segons Angelats, cada dia en queden fora unes deu persones que no poden rebre ajut, ja que les 48 places del centre estan cobertes contínuament. També hi ha llista d'espera per a les 13 places en pisos que gestiona el centre i que serveixen de pas previ a la reinserció de persones que han patit alguna addició i que ja han estat residents de La Sopa mentre s'han recuperat. A banda d'aquests, l'Ajuntament atén al carrer una vuitantena més de persones sense sostre que, o tenen alguna addicció i no volen deixar-la o es resisteixen a rebre l'ajut que els ofereix La Sopa.

Malgrat que es cregui que el perfil d'usuaris de La Sopa és de persones en risc d'exclusió social i amb problemes amb les drogues o l'alcohol, la realitat ha donat un tomb en el perfil dels atesos. Segons la directora del centre, cada vegada atenen persones més joves que han treballat sempre però que, de cop, han quedat sense feina, no poden pagar el lloguer d'una habitació i es veuen obligades a viure al carrer.

Són persones que no tenen parella ni una família que els ajudi, sovint de fora de Girona -tant de la resta de l'Estat espanyol com ciutadans estrangers- que mai havien pensat a acabar així i que segueixen buscant feina i entregant currículums sense cap resposta.

Són casos com el de la Fernanda, de 53 anys i que sempre havia tingut feina. Ella mateixa explica que havia dut un restaurant i una piscina a Conca i a Guadalajara, havia fet de secretària o, fins i tot, d'empleada de la neteja. De cop es va trobar que havia venut el seu pis de Barcelona per pagar una operació per la malaltia de la seva filla. Ha hagut de ser ingressada 66 dies a l'hospital per una depressió i fa poc que ha arribat a la Sopa. Després d'enviarmolts currículums no ha rebut cap trucada.

Un altre cas és el de José Ignacio, natural de Bilbao, al qual, després de passar un any a la presó i estar pendent d'acabar de complir condemna, ningú dóna feina. Té 43 anys i una dilatada experiència en l'àmbit de la construcció. Mai no s'havia imaginat que es veuria obligat a viure al carrer però reconeix que diferents situacions "inesperades" l'han empès a fer-ho. Fa dos mesos que està a la Sopa.

Un altre cas és el de l'Ella, de 39 anys que va arribar a l'Estat fa 11 anys des d'Ucraïna. Parla sis idiomes, ha treballat en l'administració pública però una malaltia de les conegudes com a "invisibles" l'ha apartat del món laboral. Té fatiga crònica i està a l'espera que li tramitin la invalidesa total. Té una baixa de 255 euros al mes que no li arriba per pagar una habitació, de 280 euros on s'allotjava fins ara. "No suporto que la gent em vegi com una persona gandula que no vol treballar", diu mentre detalla que els amics ?"desapareixen" quan els demanes ajut.

Per donar a conèixer casos com aquests els residents han organitzat la Campanya sense llar 2008. En destaca la jornada de portes obertes de dimecres, on quatre residents ensenyaran el centre als visitants. També hi haurà concursos de jocs de taula, un berenar amb ball i un concert dels residents al Centre Cívic Ter i un concert-sopar amb el grup Sunset Band a La Copa per dissabte.

Més finançament

Durant la presentació dels actes, el tinent d'alcalde de Serveis Socials, Joan Olóriz, va explicar que el pressupost anual de La Sopa és de 750.000 euros, i que l'Ajuntament en posa 465.000. Olóriz va indicar que el centre no és exclusiu per a persones sense sostre de la ciutat i que és l'únic d'aquest tipus que dóna servei a tota la demarcació.

Per això, el regidor va demanar més implicació d'ajuntaments i Generalitat i, sobretot, va llançar un missatge a la Diputació -que no és membre del consorci que gestiona la Sopa- a qui ha demanat ajut específic per impulsar un nou servei. Es tracta d'un espai on es donarà menjar, dutxa i descans a transeünts que no estan disposats a deixar les seves addiccions -requisit imprescindible per residir a La Sopa- però que podran passar a menjar calent, dutxar-se o descansar una estona. Aquest nou servei està previst que es comenci a donar a partir del gener del 2009, un cop acabin les obres d'ampliació i remodelació del centre, que ja estan en marxa i que tenen un pressupost de més de 1 milió d'euros.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema