La Rambla i l'Argenteria de Girona ja tenen una "biografia" actualitzada. El llibre "La Rambla, 50 anys amunt i avall" repassa cinc dècades d'aquests dos vials del Barri Vell des del punt de vista del seu personatge més carismàtic: El Tarlà. L'autor del document és el periodista de Diari de Girona Marc Rovira.

En la publicació s'hi poden llegir un bon grapat d'anècdotes i vivències dels veïns i comerciants d'aquesta zona de la ciutat. Ha estat necessari repassar munts d'actes de les reunions dels comerciants i veïns per anar confeccionant el seguit d'esdeveniments que han anat marcant la Rambla i l'Argenteria. També ha llegit retalls de diaris i alguns llibres. Gran part, de l'arxiu personal de Xavier Adroher.

El llibre arrenca amb l'aparició del Tarlà, durant el segle XIX com a animador dels ciutadans de la zona, afectats per la pesta. Aquest personatge convertit ara en símbol pràcticament de la ciutat va narrant com a testimoni d'excepció l'evolució d'aquests dos carrers i els canvis socials, penjat d'una barra de l'Argenteria, allà on resta mentre duren les Festes de Primavera. Premis de loteria, canvis d'alcalde, balls, festes o visites de personalitats (com la primera vegada que el príncep Felip va ser a la ciutat) també tenen el seu racó en la publicació.

També hi apareixen crues polèmiques com la desaparició dels aparadors de fusta o el debat sobre si la Rambla havia de convertir-se en un espai per a vianants. També hi apareixen textos i imatges de moments puntuals que van marcar no només el dia a dia de la Rambla i l'Argenteria, sinó també el Barri Vell o la resta de la ciutat, com per exemple les inundacions, l'obertura de l'Hipercor a la carretera de Barcelona, les vagues generals o la superació de crisis econòmiques.

De fet, la Rambla i l'Argenteria han estat sovint el motor que ha permès dinamitzar tot Girona. "Han estat un ganxo per arrossegar la resta de la ciutat", explica Rovira.

L'autor considera clau la implicació de determinades persones per fer que la Rambla i l'Argenteria hagin estat des de fa anys un punt de referència obligat de Girona. "En les actes de les reunions veïnals i dels comerciants es reflecteix l'esforç i les ganes de dinamitzar la zona que tenien i tenen alguns ciutadans i botiguers", explica Marc Rovira.

El llibre té el pròleg de Josep Maria Fonalleras, ha estat impulsat per l'entitat Girona Centre Eix Comercial i ha estat possible gràcies a la col·laboració de l'Ajuntament de Girona, la Diputació de Girona, Comerç Catalunya i la Generalitat. Es presenta demà al matí a la sala d'exposicions municipal de la Rambla.