Girona comença a fer flaire de Temps de Flors. L'Ajuntament i les entitats organitzadores (Amics de les Flors i dels Jardins i Amics de la Girona Antiga) van presentar ahir els primers detalls de la 54a edició de l'exposició de flors, monuments, patis i jardins de Girona, que es farà del 9 al 17 de maig. L'entorn on esclataran els muntages florals serà fonamentalment el Barri Vell, però aquest any s'expandirà fins al parc de la Devesa, que és una de les novetats juntament amb un muntatge al tram del riu Onyar entre el pont de Pedra i el pont de Sant Feliu.

Els preparatius comencen a deixar-se veure ja en algunes rotondes i alguns racons del Barri Vell. Des de fa setmanes diferents brigades municipals estan preprarant diferents elements que es faran servir en els muntatges florals. La regidora responsable del Barri Vell, Isabel Salamaña, va explicar ahir que aquest any es podran veure fins a 140 expressions florals. Aquesta xifra supera en una quinzena la quantitat de l'any passat. No vol dir que hi haurà 14o espais visitables, ja que alguns indrets tenen més d'una instal·lació. Els llocs exactes encara no s'han fet públics, tot i que molts repeteixen d'anys anteriors.

A partir d'ara també es començarà a veure el cartell d'aquesta edició, que ha elaborat l'artista gironina Anna Agustí. La cartellista ha confeccionat una obra on ressalta el vermell i algunes roselles. Segons va dir, aquest color li transmet calidesa, "com la que hi haurà a la ciutat durant aquests dies" de Temps de Flors.

De les 140 manifestacions florals, 35 correspondran a patis de cases privades del Barri Vell, una quantitat similar a la de l'any passat. Entre les novetats hi haurà una instal·lació que es podrà veure a l'hotel Llegendes de Girona, al sector del Pou Rodó, que preveu decorar una escala que té 800 anys d'història.

La Devesa tindrà diferents punts d'atracció. Per una banda, els jardins de la Devesa, un espai ja habitual. Per una altra, però, també es preveu que el parc aculli la mostra "Land Art", on artistes de diferents països confeccionen les seves obres a partir de restes vegetals i objectes de la natura. Salamaña va explicar que s'ha apostat per la Devesa, per potenciar-la i dotar-la d'elements diferencials, ja que actualment només hi ha, pràcticament, només plàtans. L'altre punt d'interès nou d'aquest any serà el riu Onyar, entre el pont de Pedra i el de Sant Feliu. Serà complicat, per possibles riuades i els gavians, va apuntar una de les organitzadores, Maria Cubarsí. També se sap que l'escalinata de la Catedral tindrà un muntatge inspirat en el Tapís de la Creació.

Deu anys d'escolars

Aquest any, a més a més, hi haurà una celebració especial: els deu anys que farà que els nens de diferents escoles participen a la mostra floral gironina, a l'antic hospital dels Capellans. S'ha fet un cartell especial per a l'ocasió i les escoles (fins i tot de fora de la ciutat) s'han apuntat en massa a l'esdeveniment. Enguany es distribuiran en dos grups: els de l'antic hospital dels Capellans i el dels jardins de la Devesa.

També se sap ja que a Torre Gironella hi haurà un acte d'homenatge al cooperant català Vicenç Ferrer. Es manté encara en secret en què consistirà, però hi assistiran membres de la comunitat sikh d'Olot.

l'alcaldessa va destacar la importància de la societat civil com a punt clau per a l'èxit de Temps de Flors, la celebració de més d'un dia que porta més gent a la ciutat , a banda de les Fires i Festes de Sant Narcís. Aquesta implicació fa que s'hagin d'acabar triant els projectes florals, a causa de la quantitat d'entitats, grups i persones interessades a participar-hi.