Organitzat per l'European Youth Parliament Espanya (EYPE), 170 nois i noies de 25 països europeus participen, a la ciutat de Girona, en l'Iberian Forum'09, que debat sobre diferents temàtiques arran de l'Any Europeu de la Creativitat i la Innovació. El fòrum, que se celebra del 12 al 20 d'agost, va celebrar ahir la cerimònia d'obertura al Saló de Descans del Teatre Municipal, amb la presència dels inscrits i parlaments de les autoritats locals -Josep Marigó, Joaquim Nadal i Cristina Alsina- i membres de l'organització. L'Iberian Forum ha rebut la beca econòmica Youth in action de la Comissió Europea i la sessió té com a padrins el president de l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa, Lluís Maria De Puig, i el conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal. Amb activitats que conjuguen el treball i l'oci, els joves europeus (tenen entre 16 i 25 anys) debatran temàtiques que els afecten, com ara el medi ambient, l'economia o la cultura.

En els parlaments, Josep Marigó, en representació de la presidència de la Diputació va instar els joves a trencar "estereotips injustos" que volen afectar tots els joves, com ara la manca d'implicació comunitària i/o el "passotisme" a tot allò que afecta la vida col·lectiva. Marigó va defensar que els citats "estereotips injustos" també s'haurien d'aplicar a la resta de la ciutat. Amb anterioritat, havia explicat als joves les característiques bàsiques de la demarcació de Girona (socials i territorials). A tall d'exemple, va citar que, a la demarcació, funcionen aproximadament 300 entitats juvenils.

Joaquim Nadal, també presentat com a conseller de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya, va explicar breument les relacions de Catalunya amb la resta de l'estat espanyol en el propòsit d'executar un autogovern. Entre d'altres punts, el marc legislatiu i els espais de futur. La presidenta del Consell Comarcal del Gironès i regidora tinenta d'alcalde de Desenvolupament Local i Promoció de la Ciutat, Cristina Alsina, va basar el parlament en explicar, entre d'altres, alguns elements turístics i la projecció europea de la ciutat. Nadal i Alsina van realitzar el discurs en anglès. Marigó va optar per fer-lo en català i un traductor ho repetia en el citat idioma. EYPE és una organització que forma part de la macroorganització internacional European Youth Parliament (EYP). Aquesta celebra, des de 1987, tres sessions internacionals cada any en què reuneix, aproximadament, 250 joves de tota Europa per debatre temes d'interès europeu i obtenir resolucions que, aprovades per l'Assemblea General (a Girona, els dies 19 i 20), s'envien al Parlament Europeu.