El retorn de l'escultura Les Lletres Toves d'en Paco Torres-Monsó al seu emplaçament original de la plaça Pompeu Fabra (de moments encara sense instal·lar) és una de les bones notícies d'aquest estiu, sens dubte, i és un acte de justícia. Quatre anys retirada (des del 9 de març de 2005) en un magatzem és molt de temps. Pregunto si no podia, per exemple, haver estat exposada durant tot aquest temps en un altre indret de la ciutat, com s'ha fet amb l'escultura a Europa d'Andreu Alfaro mentre duren les obres a la plaça d'Europa. Ho dic perquè ningú no es pensi que han estat quatre anys restaurant-la. En perfecte estat de revista i amb una pàtina de pols cada vegada més notable ha estat esperant la seva hora en un fons de magatzem.

Un cert desgavell plana damunt el patrimoni de la ciutat. On és el Vitrall Mòbil de Fornells que fa anys va desaparèixer de l'estació d'autobusos? On és i on es pensa ubicar la Columna a la Constitució de 1869 que hi havia davant de la Casa de Cultura? ¿Amb quins arguments històrics i patrimonials s'ha enretirat (per sempre?) sense més explicacions el monòlit en record de tots els morts de la Guerra Civil de la plaça de la Diputació? On són els Bambis de Carmaniu dels Jardins de la Devesa?...

Privar la ciutadania d'una escultura patrimoni de la ciutat més temps del necessari hauria de ser delicte. I més en un govern fins avui tan pinxo i tan poc receptiu a les propostes de la ciutadania com el de Girona. ¿Quina mena de galons duu aquest Ajuntament que es permet tenir segrestades temps i temps diverses obres que són de la ciutat i dels ciutadans? Quants anys fa que essent tinent d'alcalde de la ciutat, el Sr. Del Pozo, va contraure davant centenars d'escolars, en el marc de la campanya d'Amics de la Unesco "Apadrinem escultures", el compromís de retolar amb una mínima informació les escultures del carrer? Ha plogut, eh? N'hi ha alguna de retolada? Doncs ja ens entenem.

Però pel damunt de tot l'ofensa més gran, el més gran oprobi, és encara avui (i van molts anys de socialisme democràtic amb promeses incomplertes) el pont del Dimoni de Santa Eugènia de Ter. L'Associació de Veïns de Santa Eugènia, entitats i particulars han dit a l'Ajuntament que el volen muntat, han explicat on els sembla que ha d'anar i han dit i redit què significa; han facilitat informació, formació i propostes... Tant de bo el retorn de les Lletres tingui continuïtat en altres retorns i es vagin acomplint les promeses. Tant de bo.