Han calgut fins a tres reunions de la Comissió de Patrimoni dels Serveis Territorials de Cultura per decidir si es donava llum verd al projecte de pavelló poliesportiu que l´Ajuntament de Girona vol construir al Parc de la Devesa. Al juny els integrants de l´ens que defensa el patrimoni cultural i natural de les comarques gironines havia demanat més informació a l ´Ajuntament i havia deixat sobre la taula el projecte. Arquitectes i redactors del projecte els ho van explicar al mes següent. Ahir, finalment, la comissió va decidir denegar el pavelló.

Va ser una votació peculiar. Dos dels membres que formen la comissió de patrimoni van decidir no participar en la votació, perquè d´alguna manera hi estaven vinculats. És el cas de Rosa Maria Cànovas, que ha estat nomenada fa poques setmanes i que és l´arquitecta de la zona del Barri Vell de l´Ajuntament de Girona. Al final, sis persones s´encarregaven de decidir sobre el projecte. Dues d´aquestes persones van votar favorablement la construcció del pavelló al Parc de la Devesa. Les altres quatre van mostrar-s´hi contràries.

Les discrepàncies entre els dos bàndols se centraven en la ubicació del pavelló, ja que es construiria en un parc que està declarat com un jardí historicoartístic, i declarat Bé Cultural d'Interès Nacional. A banda, hi havia el debat sobre la necessitat de solucionar la manca d´equipaments esportius a Girona, però hi ha divergències en el fet que es plantegés que per fer-ho calgués construir un pavelló en un espai d'interès nacional. Les característiques de la construcció, amb una superfície de 3.230 metres quadrats i un pressupost de 4.207.302 euros, també plantejaven dubtes.

La divisió dins l´organisme cultural és el mateix que s´ha viscut dins l´Ajuntament de Girona i fins i tot dins el govern local des de fa mesos. El PSC i ERC sempre n´han estat favorables. ICV-EUiA, tot i que va votar-hi a favor (una partida estava inclosa als pressupostos als quals van donar-hi suport), vol que es faci en algun altre indret, però no a la Devesa.

Aquesta incongruència dels ecosocialistes, ha fet que el PP, a l´oposició, hagi demanat, en alguna ocasió a ICV-EUiA, que surti del govern. Al mateix temps, ha reclamat que els diners reservats al pavelló es destinin a accions socials. El principal grup municipal de l´oposició, CiU, també s´hi havia mostrat rotundament en contra. Considera que la construcció d´aquest pavelló contribuiria que s´anessin construint edificacions al Parc de la Devesa. CiU sempre ha temut que després del pavelló es donés llum verd a ampliar Fira de Girona, quan al parer de la federació nacionalista, l´edifici ha d´acabar com a un equipament per al barri i s´ha de buscar un emplaçament més adient per a un nou Palau de Fires.

Un grup de la plataforma Salvem la Devesa es va concentrar ahir davant de la seu de Cultura per rebre els integrants de la Comissió amb una pancarta on s´hi podia llegir: «Salvem la Devesa. No volem un pavelló dins del Parc».

L´Ajuntament està a l´espera

Des de l´Ajuntament, el tinent d´alcalde d´Urbanisme, Joan Pluma, va explicar que quan tinguin la resolució miraran quins passos poden seguir. Va mantenir que consideren que el pavelló es pot fer a la Devesa perquè el barri ho necessita i perquè a la zona concreta no hi ha arbres i ja hi ha usos esportius.