Una protesta de 300 veïns a l'Ajuntament de Salt va obligar l'alcaldessa, Iolanda Pineda, a suspendre la sessió plenària prevista per a ahir a les vuit del vespre. Els manifestants s'havien anat convocant des de dies enrere i portaven pancartes reclamant més seguretat. "Ja n'hi ha prou", "Volem dimissions", "Volem seguretat" o "A mi ja m'han robat" eren alguns dels lemes.

A les vuit del vespre en punt els crits i frases despectives contra l'equip de govern van portar l'alcaldessa a demanar que algun portaveu dels veïns exposés la seva visió o llegís un manifest per a continuació poder començar el ple. Però no va sortir ningú. Pineda, juntament amb el tinent d'alcalde, Mingo Àlvarez, i el portaveu d'ERC i soci de govern, Joan Boada, es van refugiar als passadissos per debatre què fer. Mentrestant la cridòria seguia a dins el saló de plens, al hall de l'Ajuntament i a l'exterior de l'edifici consistorial. Els reunits van tornar al saló i Pineda va demanar de nou que algun portaveu expressés la inquietud veïnal. Però van continuar els crits i l'alcaldessa va suspendre el ple, mentre rebia insults des del públic. Entre el públic hi havia gent de totes les edats. Alguns feia dies que preparaven la protesta. Molts ho havien sentit a darrera hora. Alguns eren integrants de plataformes independents i altres d'un bar proper d'on hauria sorgit la idea inicialment. Però no va haver-hi convocatòria oficial. Ahir, els impulsors es mostraven sorpresos, fins i tot, per "l'èxit".

L'equip de govern va reunir-se als passadissos de l'Ajuntament una estona. El portaveu de CiU, Jaume Torramadé, lamentava la situació. Un fet que mai s'havia produït al municipi: la suspensió del ple municipal. Va recordar que són un lloc de debat, on "s'intenta buscar solucions als problemes". Passaven vint minuts i molts manifestants seguien a dins l'Ajuntament o a fora fins que se'ls va convidar a marxar. El portaveu d'ERC, Joan Boada, també lamentava els fets i recordava que l'equip de govern no està satisfet amb la seguretat al municpi i que ha demanat a Interior molts cops que hi hagi més agents. Va apuntar també que darrerament hi ha multitud de robatoris de bicicletes cares.

L'alcaldessa, mentrestant, s'havia reunit amb un veí, que tot i afirmar no ser l'impulsor de la manifestació, sí que va voler expressar la seva indignació per la inseguretat al municipi. Pineda, finalment va sortir al saló de plens, ja buit de públic.

300 identificats en 7 dies

Va lamentar la situació viscuda i va dir comprendre els veïns que demanen més seguretat perquè des de fa mesos l'equip de govern ha expressat també aquest malestar a Interior. Tot i això, va criticar l'acció de boicot, els insults i la manca de respecte. Per això, va demanar "respecte per treballar tots junts per un objectiu comú". Va explicar que la policia local ha reforçat els torns, que els Mossos també hi han destinat més agents i que en una setmana s'ha identificat 300 persones.

El ple, on s'havien de debatre els pressupostos del 2010, s'haurà de celebrar durant els tres propers dies, segons estableix el reglament.