Edicions Brau acaba de publicar Els arbres de Figueres, un llibre-guia de Cristina Viñas i Josep Viñas sobre el parc arbori de la ciutat de Figueres. En ressalta els més importants, en recull històries i n'explica tota mena d'anècdotes. Aquest llibre, aquesta idea, és justament el que fa falta a Girona ciutat. L'antecedent més semblant editat a la ciutat dels quatre rius data de 1987 i formava part del programa de Fires d'aquell any. Era un fantàstic àlbum de cromos intitulat Els arbres de Girona, obra de Joan Vallès Xirau amb les fitxes tècniques de Carme Sánchez Nonell i el Servei Municipal de Parcs i Jardins. Les fotografies dels cromos eren de Jordi S. Carrera. No cal dir que aquest àlbum és avui introbable, fins i tot en llibreries de vell. D'aquí la ?necessitat d'actualitzar-lo i reeditar-lo. El que tinc a les mans pertany a Jordi Dalmau i Corominas.

L'Ajuntament de Girona ha publicat el 16è volumet de la col·lecció "Girona, itineraris". Duu el suggerent títol de Passeig per l'invisible. Itinerari químic per la ciutat de Girona. El text i les fotografies són obra de Josep Duran i les il·lustracions de Clara Jané Forch. És un llibret absolutament recomanable per a tothom que ha estat escrit amb un didactisme deliciós. Aquesta obra, juntament amb els altres 15 itineraris publicats, són un tresor impagable.

Girona és una aula excepcional per comprendre i aprendre la història, la natura, l'arquitectura, l'art, la literatura, la química... Queden molts temes pendents que se suposa que aniran sorgint en forma de rutes didàctiques. Se m'acut proposar alguns títols: La ciutat dels sants. La Girona religiosa, Un lloc en la literatura universal: Eiximenis, Galdós, Bertrana, Ruyra, Gironella, Comadira, Cercas...; Art oficial i galeries: del Museu d'Art al Centre d'Art Contemporani, Art al carrer: dels grafits als tags, Les escultures del carrer. La UNESCO i les escultures apadrinades, La Girona més eufònica: del Claustre musical als Xirois;El patrimoni vegetal: exposicions efímeres i jardins perennes; El regne animal: dels nummulits de l'escalinata als falcons del campanar; La Girona esportiva: esports de carrer i esports d'elit; 25 ponts de cal déu i el del Dimoni al magatzem, etc.