Uns desconeguts van robar 30 ovelles a un pastor al qual van deixar un vídeo amb pràctiques de zoofília amb un dels seus animals, segons que va informar el sindicat de Joves Pagesos i Ramaders de Catalunya (JARC), que va denunciar un increment dels robatoris al camp català.

Segons va explicar el sindicat, aquest pastor actualment està fent la neteja del sotabosc amb les seves ovelles a la vall de Sant Daniel, al massís de les Gavarres, amb la finalitat de prevenir els incendis forestals.

Des de fa temps, els pastors estan patint robatoris d'animals, però la pràctica s'ha incrementat fins al punt que en una de les ocasions els lladres es van emportar 30 ovelles d'una sola vegada.

L'afectat, Gabriel Adasma, d'origen xilè fa dos anys que està contractat per l'Ajuntament de Girona per netejar els sotaboscos de la zona de Sant Daniel i Font de la Pólvora i prevenir incendis forestals. En aquest temps, el pastor, que té al seu càrrec un ramat de 180 ovelles i xais, denúncia que ha patit robatoris d'animals de forma sistemàtica. "Fa un any i mig em van robar 25 ovelles d'una sola tirada, i després he anat patint robatoris de 4, 6 o 8 animals", va afirmar. L'últim es va produir fa una setmana i mitja, quan Adasma va veure que una ovella i el gos de tura es van desviar de la ruta. En veure que el gos tornava sol, el pastor va preguntar a la gent que passava per allà si hi havia vist l'animal desaparegut, però els vianants no en sabien res.

Dos dies més tard, un home es va acostar a Adasma per dir-li que sabia on era l'ovella desapareguda. "Em va ensenyar un vídeo gravat en un telefon mòbil on es veia un individu violant l'animal viu en un llit", va assegurar el pastor. Va lamentar que ja que li han robat no sigui per menjar-se-la.

Adasma denuncia que tot i les queixes que ha tramès a l'administració, aquesta no ha fet res per aturar els robatoris. En aquest sentit, assegura que els retards en els pagaments per part de l'ajuntament son constants: "Fa tres mesos que no cobro i l'any passat vaig estar-ne cinc sense cobrar, fet que m'obliga a buscar una altra feina". Adasma critica el consistori per no tenir prou en compte la seva feina i deixar que passin aquests tipus d'incidents.

L'increment dels robatoris està suposant la desaparició de les granges i explotacions agràries de tota mena de material amb un mínim valor econòmic, fins al punt que els lladres també s'emporten animals morts.

Robatoris de tot tipus

Fins ara els robatoris que més han patit els pagesos eren de productes com la fruita, les verdures i fins i tot animals vius. No obstant això, últimament els robatoris s'han incrementat i ara és objecte de robatori qualsevol cosa que pugui ser venuda o consumida.

En els últims mesos ha començat a desaparèixer de les granges i explotacions agrícoles gasoil, maquinària de petit volum, bombes de reg, generadors elèctrics, motocultors i últimament fins i tot tractors i remolcs. Sobretot és objecte de robatori aquell material agrícola que és de ferro o coure i que es pot desballestar i vendre com a ferralla.

Però, el més curiós, és que segons el sindicat s'han arribat a detectar robatoris d'animals morts que es trobaven als contenidors de cadàvers esperant la seva recollida, fet que pot suposar problemes sanitaris per a aquells que consumeixin aquesta carn.

"Des de JARC ens sembla inacceptable aquesta situació. Cal posar fi al fet que el camp sigui un supermercat a l'aire lliure, ja sigui per als lladres professionals com per a aquells que ho fan per caprici. Exigim més vigilància i protecció per als pagesos i ramaders que treballen", assenyalen des del sindicat.

A més, el sindicat reitera la necessitat de dedicar més agents i mitjans a la protecció d'un sector econòmic tan important com l'agrari. "No volem que el camp es torni un espai agrari delimitat per tanques i cadenats", conclou.