El Servei de Control de Mosquits de Roses ha confirmat que a la ciutat de Girona hi ha mosquits tigres. El seu responsable, Eduard Marquès ha assenyalat a Diari de Girona, que a meitat del mes de juliol ho va comunicar a l'equip de govern de l'Ajuntament de Girona. Aquesta notificació ha arribat a mans del principal grup de l'oposició, CiU, que ja ha criticat la "inoperància" municipal.

Marquès ha recordat que un jove de segon de batxillerat, Jordi Batllori, va posar un seguit de trampes a la ciutat per comprovar si aquest molest insecte havia arribat al municipi, tal com va avançar aquest diari fa unes setmanes. Però no va fer-ho perquè si. Era el seu treball de recerca i va buscar l'assessorament dels principals experts de l'entorn: Eduard Marquès i Sara Vergonyós del Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i del Baix Ter, i el codirector de la mateixa institució ubicada al Baix Llobregat, Roger Aritja.

Amb aquest assessorament, va col·locar diverses trampes, per exemple al parc del Migdia o a l'estació d'autobusos. Va atrapar ous i larves. El Servei de Control de Mosquits va observar les mostres i va poder comprovar que, efectivament, eren mosquits tigre. Marquès ho va fer saber a l'Ajuntament, que, malgrat tot, no ha activat cap pla per prevenir o informar la població.

El regidor de Medi Ambient, Enric Pardo, manté en una nota escrita al Facebook, que des de fa tres anys funciona a Girona un sistema de vigilància amb 17 trampes escampades per la ciutat i que, de moment, mai cap ha donat positiu. Tot i això, indica que tard o d'hora arribarà i que ja està a punt una campanya d'informació. Mentrestant, el portaveu de CiU, Carles Puigdemont, ha recordat que les anàlisis científiques realitzades sobre les mostres aportades pel treball de recerca de l'estudiant gironí no ofereixen cap dubte, ni és possible que es confongui amb cap altra espècie.

El representant nacionalista recorda que el govenr local té informació al respecte des del 21 de juliol, però que «malgrat això i malgrat la publicació a diversos mitjans de comunicació de les conclusions del treball de recerca, continua negant la presència del mosquit».

Des de CiU s'«exigeix» a l'alcaldessa que s'activi urgentment el protocol per eradicar o almenys reduir la presència del mosquit tigre a Girona, i demana «que doni explicacions a la ciutadania de les raons per les quals el seu govern municipal s'ha negat a atacar fins ara el problema».

Puigdemont explica que aquest insecte «és vector de propagació d'una vintena de malalties, i la ciutat és un hàbitat idoni perquè s'hi estengui si no es prenen les mesures adequades, que fins ara no s'han adoptat». També reclama que l'alcaldessa «no minimitzi els riscos, que no continuï amb els braços plegats i prengui les mesures urgents que hauria d'haver pres des de mitjan de juliol».