Una família que resideix al barri de Sant Narcís de Girona ha presentat una denúncia al jutjat de guàrdia on relata els presumptes maltractaments que s'infringeixen a la residència per a discapacitats Els Til·lers, del parc hospitalari Martí i i Julià, de Salt. En concret, són la mare i el germà d'un home de 41 anys i que està intern al centre des de fa un any i mig degut a les atencions que requereix la seva minusvalia intel·lectual qui han denunciat una suposada agressió a mans dels cuidadors del centre. A banda de la denúncia presentada per la família també ha arribat al jutjat un comunicat emès per un metge del Centre d'Atenció Primària (CAP) de Can Gibert en el qual explica que, després d'explorar al pacient, aprecia signes d'agressió.

Manel del Cabo Cobos té 41 anys i pateix un sever retard mental degut a una complicació postxarampió quan tot just tenia un any de vida. La família s'ha fet càrrec del noi, que mereix atenció pràcticament permanent des que era petit, però el mes de març del 2009 l'home va ingressar a la residència Els Til·lers, un centre de salut mental amb capacitat per a una trentena de pacients i que ocupa la parcel·la de l'antic hospital psiquiàtric de Salt. Manel del Cabo està intern al centre de dilluns a divendres i passa el cap de setmana a casa, amb la mare i el seu germà. Precisament, la mare i el germà expliquen que no veien amb massa bons ulls que Manel passés tota la setmana lluny de casa: "nosaltres volíem que estigués a la residència durant el dia però que vingués a dormir a casa. Al final es va decidir ingressar-lo durant la setmana perquè era millor per a ell, però el cert és que cada vegada l'hem vist més trist i ensopit".

La família es mostra molt queixosa amb el funcionament del centre però el detonant per acudir al jutjat van ser les marques de cops i contusions que li van trobar, a Manel, el passat 24 de setembre. La mare explica "em van trucar per dir-me que no m'espantés quan el veiés perquè tenia algun cop degut a què havia caigut del llit i s'havia colpejat contra la tauleta de nit". La dona, però, es va espantar igualment en veure els morats que tenia el noi a la cara i, més encara, quan després de portar-lo al metge de capçalera li van trobar marques a les cames i el doctor va enviar un comunicat al jutjat referint possibles agressions.

La mare i el germà detallen que van demanar explicacions i "ens van repetir que havia caigut del llit però llavors deien que no s'havia colpejat amb la tauleta de nit sinó amb un armari. I allà l'únic que hi ha és un armari empotrat". Abans de presentar denúncia, diuen, "vam demanar explicacions al supervisor del centre i ens va dir que ens trucaria. No ens ha dit mai més res".

Per la seva banda, des de l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS) -ens del qual depèn la residència- explicaven ahir que els fets van ser objecte d'investigació interna i que es descarta una agressió.