Després de l'episodi de reivindacions viscut ahir a la facultat de lletres, quan un grup d'estudiants va boicotejar el Consell de Govern, que havia d'aprovar les retallades, finalment hi ha hagut manifestació.

Unes 400 persones, entre estudiants, professorat i membres del PAS de la Universitat de Girona, s'han concentrat aquest dijous davant de la seu de la Generalitat per expressar el seu rebuig a les retallades del pressupost, de 9,5 milions d'euros. La concentració ha transcorregut sense incidents i, segons els organitzadors, és el primer que convoquen oficialment. Un dels membres del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), Anna Carbó, explicava que "tenen molt clar" que és el "moment de moure's" i no descarten tallar carrers en un futur. Ahir dijous van improvisar una primera protesta que va servir per impedir que el Consell de Govern pogués aprovar les directrius de les retallades.

A les dotze del migdia, els manifestants s'han concentrat davant de la seu de la Generalitat, a l'edifici del Santa Caterina, amb pancartes que deien 'Prou retallades, defensem la UdG' o 'Els de Filologia volem el que ens vau prometre'. La majoria de les persones que hi han participat eren estudiants de la Universitat de Lletres i també membres del PAS i professorat. La protesta, que ha començat a les onze amb una marxa des de diferents facultats, ha transcorregut sense incidències.

Durant la concentració, alguns esporàdics s'han acostat fins a les portes de vidre de la seu de la Generalitat per clavar-hi els adhesius que portaven i on es veia unes tisores amb el senyal de prohibit i a sota el missatge 'Prou retallades! Els nostres drets no es toquen'. Un dels membres del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), Ariadna Carbó, explicava que aquest és només un primer acte de protesta dels que seguiran i que "tenen molt clar" que s'han de "moure".

Segons Carbó, des de la Generalitat es volen "imposar" unes mesures de reducció pressupostària "molt fortes" -9,5 milions d'euros-, que reduiran la qualitat de la universitat i s'apujaran les taxes que hauran de pagar els estudiants, entre d'altres mesures. "I això ningú ho pot permetre perquè ens perjudica a tots i a tota la ciutat". És per això que demanen al Govern que aturi les retallades pevistes ja que consideren que hi ha "moltes coses que es poden retallar i no pas el que és bàsic per la societat", diu Carbó.

Aquest dimecres a la nit s'havia de reunir el Consell de Govern per tirar endavant les directrius del rectorat per ajustar el pressupost però un grup de persones, sobretot estudiants i professorat, van entrar a la sala i ho van impedir. Carbó assenyala que "tota la universitat s'hauria de posicionar en contra de les retallades" però també admet que hi ha alguns professors i membres del PAS que també hi estan en contra però que accepten les retallades. "I això és el que hem d'evitar i impedir", diu Carbó, que afegeix "som els estudiants que ens hem de moure".

Per la seva banda, des del professorat alerten de les conseqüències que tindran les retallades a nivell de docència. "El personal fix haurà de treballar més i el personal associat que es contracta cada any i que prové del món empresarial i social, aquests seran els que deixaran de contractar" explicava la secretària del sector Universitat UGT de Catalunya, Eulàlia Guiu.

Aquest vespre es tornen a reunir els estudiants per fer més protestes. De moment ja hi ha convocada una nova manifestació al mateix lloc per demà al migdia i no descarten, en un futur, tallar alguna via.