El Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat ha licitat la redacció del projecte constructiu de l'arquitectura i instal·lacions de la futura estació d'autobusos de Girona per un valor de 175.000 euros. L'equipament quedarà integrat dins l'estació intermodal que Adif està construint en el marc de les obres de la línia del tren d'alta velocitat (TAV).

La nova estació d'autobusos, que quedarà soterrada, tindrà capacitat per a la parada i l'estacionament de fins a 32 autobusos i ocuparà un espai d'uns 15.000 metres quadrats, corresponent al nivell soterrat més proper a la superfície de l'estació intermodal. Disposarà d'un vestíbul amb sala d'espera. Se situarà per sobre de les vies del tren, de manera que es facilitarà la correspondència entre els diferents modes de transport. L'entrada de l'estació serà l'actual forat per on ja pugen i baixen els camions de les obres del TAV, a tocar la plaça d'Europa.

L'estació provisonal de tren

L'objectiu del Govern català, segons va explicar ahir el director General de Transport i Mobilitat, Ricard Font, és que cap al mes de gener ja s'hagi escollit l'empresa que redactarà el projecte i que al llarg del 2012 el projecte constructiu quedi definit. Font va indicar que els treballs molt probablement començaran l'any 2013. Els treballs es faran en consens amb l'Ajuntament i Adif i lligada a l'estació intermodal. Tot això quan encara queda pendent saber on col·locarà Adif exactament l'estació provisional de tren. L'Ajuntamernt voldria que ja anés adherida a la nova estació d'autobusos.

Aquesta nova estació és la que substituirà la que fins l'any 2009 hi havia al Parc Central i que es va enderrocar per començar els treballs del TAV al centre de la ciutat. El desenvolupament d'aquestes obres va obligar a traslladar provisionalment l'antiga estació d'autobusos de la ciutat, situada a una àrea afectada per l'actuació que Adif té en marxa. En aquest sentit, l'abril del 2009 es va posar en servei una estació d'autobusos provisional a la plaça Espanya, al costat dels terrenys on Adif construeix la futura estació intermodal, dotada amb 29 andanes en un àrea de 6.000 metres quadrats, per donar servei als usuaris mentre duren aquestes obres.