L'Audiència de Girona ja fixa els judicis previstos per a la segona quinzena de setembre al nou Palau de Justícia. El president, Fernando Lacaba, ha donat a conèixer el calendari detallat per al trasllat al nou edifici. Els primers en estrenar les dependències seran els serveis del Departament de Justícia i el Jutjat de Menors que començaran a instal·lar-se al nou Palau de Justícia aquest juliol. Els últims en arribar seran les seccions de l'Audiència i la fiscalia. Amb tot, acaba espera estar "totalment operatius" al nou edifici a principis d'octubre. Els assenyalaments de judicis penals, socials i del contenciós administratiu de mitjans setembre ja els fan a la nova ubicació.

L'any 2006 els arquitectes del despatx Bosch-Tarrús van presentar el projecte del nou Palau de Justícia de Girona que, segons els primers càlculs, ja seria una realitat l'any 2009. Diversos contratemps han allargat el procés i, finalment, el nou edifici estarà "totalment operatiu" a principis d'octubre. Un cop enllestides les obres de l'edifici, només falta traslladar tots els serveis que hi han d'anar. El president de l'Audiència de Girona, Fernando Lacaba, ha donat a conèixer al detall el calendari del trasllat.

El Palau de Justícia de Girona hi haurà l'Audiència Provincial, tres jutjats contenciosos administratius, tres jutjats socials, el Jutjat de Menors i altres serveis del Departament de Justícia que ara per ara estan disgregats a diversos edificis de la ciutat. Segons càlculs del Departament de Justícia, el Palau de Justícia permetrà estalviar 1,3 MEUR (milions d'euros) l'any, sobretot en el cost d'alguns lloguers. L'edifici es va adjudicar l'any 2008 per 20,1 MEUR i les obres van començar l'any 2009.

El president de l'Audiència de Girona, Fernando Lacaba, ha explicat que la inauguració serà a principis de juliol i que llavors ja començaran a traslladar els primers jutjats que ocuparan el nou edifici. Primer, aniran cap a la plaça batejada amb el nom del jutge gironí assassinat per ETA, Josep Maria Lidón, algunes dependències del Departament de Justícia i el Jutjat de Menors. Progressivament s'aniran traslladant fins al Palau de Justícia la resta de jutjats i culminaran el trasllat les seccions de l'Audiència provincial i la fiscalia, que abandonaran l'edifici de la plaça de la Catedral, que fa temps que ha quedat petit i obsolet.

Lacaba ha explicat que tot avançat segons el previst i que, de fet, tant l'Audiència de Girona com als jutjats que aniran al Palau de Justícia ja estan assenyalant els judicis previstos per a la segona meitat de setembre al nou edifici. Lacaba ha estat l'amfitrió de la sessió de la Sala de Govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) presidida per Miguel Ángel Gimeno que s'ha fet aquest dimarts a l'Audiència de Girona.