Visita llampec de l'alcalde de Girona a Montpeller amb l'objectiu d'estrènyer lligams a banda i banda dels Pirineus. Carles Puigdemont va ser fa poques setmanes a la ciutat agermanada Albi i ahir ho va fer a Montpeller, on l'Ajuntament gironí hi té un edifici en propietat des del segle XV. L'empremta gironina en aquesta localitat del Llenguadoc és força important, ja que l'immoble és a la Rue de Gérone, al casc històric de Montpeller. La finca pertany a l'Ajuntament fruit d'una herència de Joan Bruguera, un metge gironí que fa més de cinc segles va anar a viure a la població occitana i en morir va decidir que els diners servissin per ajudar els joves estudiants de medicina de Girona. D'aquesta manera, es van crear les beques Joan Bruguera, que després d'uns quants anys d'inactivitat, ara el consistori gironí vol fer renéixer.

L'edifici consta de quinze petits apartaments. Als anys noranta, l'Ajuntament de Girona va signar un conveni amb el de Montpeller. L'acord permet que Girona rebi 8.000 euros a l'any fins el 2030. El consistori francès va rehabilitar de dalt a baix l'immoble i l'Oficina Municipal d'Habitatge de la població gestiona els quinze apartaments com a pisos socials per a joves. Amb els diners que recapta aquesta Oficina, paga a Girona els 8.000 euros i va amortitzant les obres de reforma. Girona destina aquests diners a les beques Joan Bruguera per mitjà d'una Fundació on, a banda del consistori, hi ha representat el Col·legi de Metges i la UdG. Puigdemont, acompanyat de la directora de l'Oficina, Claudine Frèche, va veure ahir l'immoble. A més, va destacar que la possessió d'aquest edifici i els diners que n'obté ha donat a molts joves gironins l'oportunitat d'estudiar medicina en una de les millors universitats del sud d'Europa.

Arquitectura compartida

L'alcalde també va tenir temps de visitar el modern ajuntament de Montpeller. Va ser rebut per l'alcaldessa, Hélene Mandroux, i va participar en una taula rodona sobre l'arquitectura compartida entre Girona i Montpeller. Abans, juntament amb el president del col·legi d'Arquitectes de Girona, Frederic Cabré, va inaugurar una mostra a la casa de la vila francesa on es poden veure els premis d'arquitectura de les comarques de Girona del 2012. Els tres premiats són la comissia de la policia de Salt, la rehabilitació de la Marfà de Girona i la Casa Porxo de Santa Pau.

L'exposició també mostra els projectes que el Jurat va voler destacar amb una menció especial: la llar d'infants municipal Lilaina de Figueres; la Coberta fotovoltaica a Figueres; Our House de Quart; la Rehabilitació i ampliació de l'església de Santa Maria del Turers de Banyoles, i Ombra de pètals de Girona.