El jutge ha ordenat aturar el desallotjament del bloc de pisos que la PAH va ocupar a Salt. Aquesta és la primera decisió que ha adoptat, de manera preventiva, el Jutjat d'Instrucció Número 3 després que la gestora de l'edifici interposés una denúncia penal per usurpació de béns immobles. El jutge va ordenar ara fa una setmana que els Mossos d'Esquadra identifiquessin aquells que viuen al bloc, i els citarà a declarar en els propers dies. L'edifici, situat al número 91 del carrer Doctor Castany, estava buit d'ençà que va acabar l'obra i porta gairebé dos mesos ocupat.

L'ocupació del bloc de pisos de Salt -que la PAH Girona va batejar com a "alliberament"- va tenir lloc el divendres 22 de març. Després d'una assemblea, els membres de la plataforma es van dirigir fins a l'edifici i van entrar en un dels pisos. Mica en mica, la plataforma va entrar a tots els habitatges, amb l'objectiu de destinar-los a famílies sense recursos.

Des del principi, però, hi havia el dubte de si s'interposaria una denúncia contra l'ocupació i s'ordenaria el desallotjament dels inquilins del bloc. Segons ha explicat l'advocat de la PAH, Benet Salellas, la denúncia penal per un delicte d'usurpació de béns immobles sí que s'ha presentat davant dels Jutjats, però ara per ara no es farà fora cap dels qui hi viuen.

I és que el titular del Jutjat d'Instrucció Número 3, on ha anat a parar el cas, ha denegat la petició perquè es desallotgi l'edifici. Segons Salellas, l'aturada és de forma preventiva, fins que s'estudiï el cas més a fons. És a dir, que tot i que la policia no entrarà a l'edifici per la força, el procés penal sí que segueix el seu curs. De fet, ara fa una setmana el jutge va ordenar als Mossos que identifiquessin els inquilins de l'edifici. I d'aquí a uns dies, aquells qui hi viuen rebran una citació per anar als jutjats a declarar.

El bloc del carrer Doctor Castany, segons consta al registre de la propietat, pertany a una immobiliària vinculada al Banc Mare Nostrum. Tot i això, però, l'edifici forma part dels actius tòxics que s'han traspassat a l'anomenat "banc dolent", la Sareb.