Caldria que a Girona hi hagués més indicacions, perquè un dia vaig haver d´anar al CAP i no el trobàvem». La Sibil·la, alumna de l´escola d´Aiguaviva, és una dels 850 alumnes que ahir va participar en la primera Festa de les Idees, organitzada per la Fundació per la Creativació i la Fundació Príncep de Girona. En aquesta trobada, els infants de tercer i quart de primària d´escoles de Girona, Salt i Aiguaviva van convertir-se en «inventors» -tots duien una polsera que així ho acreditava- i es van esprémer el cervell per a fer reflexionar sobre els problemes de les seves ciutats i oferir propostes el més imaginatives possible. El punt culminant va arribar a un quart d´una del migdia, quan els infants van escriure les seves principals idees en globus i els van deixar anar cap al cel, per tal que, quan els globus rebentessin, provoquessin una «pluja d´idees» sobre la ciutat. «Ha estat emocionant, perquè no saps on caurà cada globus i qui sap, potser algú ho llegirà», explicava l´Ares, companya de la Sibil·la a Aiguaviva.

La festa va servir ahir per culminar un treball -l´Itinerari de la Creativitat- que més d´un miler d´alumnes han anat treballant al llarg de tot el curs. En aquest taller final, els alumnes, com a bons inventors, van haver de «somiar» primer com volien que fos la seva ciutat, analitzar un problema en concret i proposar una «màquina arregla-problemes» per a resoldre´l, identificar un lloc de la ciutat que voldrien millorar, pensar com convertir els ciutadans en millors persones i fer propostes per ajudar als més desfavorits.

I entre les propostes, n´hi va haver de tot tipus. Un dels espais més comentats va ser el Parc de la Devesa, on es va proposar la instal·lació d´un parc infantil, l´obertura de botigues i aconseguir que els arbres llueixin millor aspecte. Altres propostes van ser més atrevides i van anar des de convertir les muralles en un parc temàtic fins a permetre escalada a la Catedral.

Pel que fa a la vessant social, els suggeriments dels infants van incloure un repartiment més just de la riquesa -i de les joguines- entre rics i pobres, que els mòbils desapareixin de la ciutat per tal que la gent hagi de parlar més cara a cara i que tothom aprengui a posar-se més en la pell dels altres per tal d´evitar malentesos.

En total, de la jornada en van sorgir entre 4.000 i 5.000 idees, però la feina no s´acaba aquí. Segons va explicar el director general de la Fundació per a la Creativació, Miquel Àngel Oliva, a partir d´ara els infants treballaran les idees dins les seves aules i cada classe presentarà una proposta sobre com millorar la ciutat, tot analitzant un problema i suggerint una solució. Aquestes idees es plasmaran a través d´una carta que es farà arribar als alcaldes de Girona, Carles Puigdemont, i Salt, Jaume Torramadé. La Festa de les Idees és una activitat paral·lela al Fòrum Impulsa, que se celebrarà aquest mes.