Durant quaranta-un dies, gairebé un mes i mig, recorrent Catalunya de punta a punta a cavall d'una bicicleta per reivindicar la independència i dur sobre dues rodes el sentiment de l'estat propi. Des d'avui i fins al 10 de setembre, el gironí Eduard Sadurní, impulsor del projecte "Pedalem per la independència", recorrerà totes i cadascuna de les comarques del país amb aquells ciclistes que el vulguin acompanyar a cada etapa. El tret de sortida de la iniciativa es va donar ahir a Girona, on una trentena de ciclistes van pedalar els 32 quilòmetres que separen la ciutat del municipi de Santa Coloma de Farners.

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, va presidir l'acte. "Ara és un moment en què toca pedalar pel país des de molts punts de vista; i vosaltres, fent esport, expresseu la manera com això s'ha de fer", va indicar. I hi va afegir: "Aquest procés s'ha de viure de forma inclusiva, tots hi estem convidats sense cap distinció ni condició prèvia, perquè ara hem de pedalar de manera col·lectiva, social i nacional". Eduard Sadurní, per la seva banda, va animar a agafar-se "amb il·lusió" el camí cap a l'estat propi i sentir-lo "com un projecte de vida, perquè això farà que anem endavant".

La iniciativa de recórrer tot el territori català en bicicleta per reclamar la independència es va començar a gestar al febrer. El seu creador ha volgut fer realitat dues idees que li rondaven pel cap: la primera, conèixer més a fons i palpar cadascuna de les comarques del país; la segona, reivindicar la necessitat que Catalunya camini cap a l'estat propi.

"Pedalem per la independència" s'allargarà fins al 10 de setembre, moment en el qual el recorregut acabarà davant del Palau de la Generalitat, lloc on es vol muntar un acte. Cada dia es farà una etapa, que començarà i acabarà en una capital, i així fins arribar a les 41 que completen la ruta.

La iniciativa, oberta a tothom, va comptar ahir amb una trentena de ciclistes que van acompanyar Sadurní durant els 32 quilòmetres entre Girona i Santa Coloma de Farners. Divendres, l'itinerari preveu un trajecte de 76 quilòmetres fins a la Bisbal d'Empordà, mentre que el destí previst per dissabte és la ciutat de Figueres.

Entre 30 i 100 quilòmetres

Depenent de la distància entre comarques, les etapes seran més llargues o més curtes. Els trams aniran des dels 30 i escaig quilòmetres fins als 102. La més dura, segons va assegurar Sadurní, serà la que enllaci Sort amb Viella, perquè tocarà passar pel port de la Bonaigua (2.076 metres).

S'ha obert una pàgina web perquè tothom pugui saber per quin tram es va o quants inscrits hi ha. Sadurní va animar els qui tinguin el sentiment nacionalista arrelat a compartir amb ell l'experiència. "Ens hem d'agafar amb il·lusió el camí cap a la independència, i sentir-lo com un projecte de vida, perquè això farà que anem endavant", va concretar.

"Pedalem per la independència", que compta amb el suport de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), s'ha pogut portar a terme gràcies a quatre patrocinadors. "Es finança únicament i exclusivament amb allò que ens han aportat i les samarretes que venem a tothom qui vulgui", explicava el seu impulsor.

Amb la idea d'enllaçar les persones amb el país i el territori, cada cop que es completi una etapa es portaran a terme diferents activitats i iniciatives. Així, a cadascuna de les capitals es faran actes com visites guiades, sopars, esmorzars populars i també xerrades sobre la independència de Catalunya.