Tret de sortida als actes de celebració dels 75 anys de la confraria de Jesús Crucificat- Manaies de Girona. L'entitat va fer públic ahir els més de vint actes que conformaran la programació que durant un any servirà per celebrar l'efemèride i que conté activitats variades on hi destaca una desfilada amb 800 armats el març de l'any vinent o la retransmissió per Tv3 de la cavalcada dels Reis ja que l'entitat farà 60 anys que organitza l'esdeveniment.

Com a senyal de sortida dels acrtes, ahir es va descobrir que presidirà l'església de Sant Lluc, seu de la Confraria, durant l'any d'aniversari. Entre les activitats més destacades que tindran lloc durant aquest període es compten les dues desfilades excepcionals del maniple de Manaies. La primera serà aquest dissabte i servirà per "anunciar l'inici dels actes d'aniversari" i acabarà amb la inauguració de l'escultura de Sant Pau (patró de la confraria) a la façana de sant Lluc.

La segona desfilada serà el 29 de març del 2015, diumenge de Rams. S'ha convidat totes les formacions de manaies, armats i estaferms de la demarcació de Girona "per desfilar d'una manera innovadora i junts en una sola formació", va explicar el president dels Manaies, Narcís Reixach.

"La Girona manaia prendrà protagonisme a la ciutat" va ressaltar l'alcalde, Carles Puigdemont. Durant la presentació, l'alcalde va voler expressar l'agraïment als Manaies "per mantenir una tradició molt present en la vida dels gironins" i per elaborar un programa d'actes "que ajudarà a reforçar el senyal d'identitat, clarament integrador, que representen els Manaies per a la ciutat". Reixach, per la seva banda, va agrair també "l'entusiasme" que els "gironins del carrer" transmeten als Manaies "i que és la força que ens fa sortir cada any". "Els manaies són Girona i Girona és manaia", va afirmar el representant de la Confraria.

Un concurs escolar de pòsters de Setmana Santa, visites escolars al castrum dels Manaies, un concurs de fotografia i un d'Instagram, el lliurament dels nous cirials a la secció de vestes, una exposició sobre els 75 anys de la Confraria, visites guiades per la Girona romana, la presentació d'un llibre commemoratiu del 75è aniversari, un cicle de conferències sobre Setmana Santa o un acte d'homenatge als diferents pendonistes de la Confraria, així com l'acte d'oferiment a la ciutat d'unes escultura urbana, obra de Domènec Fita, són algunes de les activitats rellevants que es portaran a terme durant els propers mesos.

Aquest divendres hi haurà el que es pot considerar el primer gran acte de les celebracions. Es tracta d'una conferència a càrrec de l'exacalde i catedràtic d'Història Contemporània de la UdG Joaquim Nadal, amb el títol: "Girona i els Manaies", que es farà a l'Auditori Josep Irla, a la seu de Generalitat (20.00 hores).

Penjada de la pancarta per commemorar l'efemèride

El primer acte per commemorar el 75è aniversari de la Confraria de Jesús Crucificat- Manaies de Girona va ser la penjada de la pancarta anunciant l'efemèride, a la façana principal de l'església de Sant Lluc, seu del Castrum dels Manaies. Acte seguit, el president dels Manaies, Carles Reixach, i l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, van fer públic el programa d'actes, farcit d'esdeveniments que serviran per celebrar l'efermèride durant un any.