La llegendària formació londinenca amb 5 premis Grammy, The Swingle Singers, o el sextet cubà amb tres nominacions als Grammy llatins, Vocal Sampling, són alguns dels grups que actuaran en la tercera edició de Girona A Cappella Festival, un festival que coincidint amb l'exposició 'Girona Temps de Flors' omplirà la ciutat amb veus internacionals procedents d'Itàlia, Israel o Romania. Després de l'èxit aconseguit l'any passat amb mes de 10.000 assistents, aquesta tercera edició presenta dues novetats. D'una banda, l'organització ha programat un concert de pagament amb els The Swingle Singers i ha tirat endavant una producció pròpia que ha donat peu a la creació d'un nou grup, Òpera Prima.

Del 10 al 18 de maig, la ciutat de Girona - coincidint amb l'exposició 'Girona Temps de Flors'- s'omplirà amb algunes de les formacions internacionals més reconegudes de la música sense instruments, expressada només amb la veu, durant la tercera edició del festival internacional Girona A Cappella. Un any més, la mostra tornarà a comptar amb grups tant importants com The Swingle Singers, Vocal Sampling, els romanesos Jazzappella, els israelians Carmen A Cappella, els italians Mezzotono, els Vocal Tempo procedents de Cuba o formacions reconegudes de casa nostra com The Hanfris Quartet, La Cava dels Sons, Les Sixters o les més de 50 veus de Tutti Veus.

La direcció del festival, encapçalada per Pau Marquès, ha volgut atreure els grups més interessants, originals i importants de l'escena actual sense oblidar les formacions catalanes que treballen per fer-se un lloc dins del panorama musical. Per això la programació d'aquesta tercera edició del festival és eclèctica i amb "una gran qualitat artística", tal i com ha subratllat la regidora de Turisme i Comerç de l'Ajuntament de Girona, Coralí Cunyat.

Enguany, com a novetats, el festival ha decidit que un dels concerts - el que faran els The Swingle Singers a l'Auditori de Girona- sigui de pagament. La resta d'espectacles musicals continuaran essent gratuïts tal i com s'havia realitzat en les dues edicions anteriors. D'altra banda, la direcció també ha volgut anar un pas més enllà i ha tirat endavant una producció pròpia que ha permès crear un nou grup a les comarques gironines, Òpera Prima.

"Es tracta d'un quartet format per dos gironines; tots els components tocaven en altres formacions però van decidir unir-se, crear una nova formació i un espectacle, 'Nus', amb arranjaments de Joan Casas que intentaran moure arreu de Catalunya", ha explicat Marquès. El director ha afirmat que Òpera Prima és l'exemple d'una línia artística que volen mantenir i potenciar en els properes edicions del festival. "Volem continuar en aquest sentit, segur", ha assegurat Marquès.

"Millor qualitat artística any rere any"

En aquest sentit, Cunyat ha explicat que aquesta iniciativa també segueix l'objectiu de l'equip de govern de Girona i de l'Auditori de Girona "d'ajudar" els joves que volen tirar endavant una nova formació però necessiten l'ajuda de les administracions.

En aquesta línia, el director ha destacat durant la presentació del cartell d'aquesta tercera edició, que el festival ha anat millorant "la qualitat artística" any rere any fins arribar a posicionar-se com una "parada imprescindible" en les gires europees de les principals formacions del gènere i entrant amb força dins del calendari d'esdeveniments culturals del sud d'Europa. "Cada cop hi ha més artistes d'arreu del món com de França o dels Estats Units d'Amèrica que ens pregunten si poden venir, s'interessen pel nostre festival i hi ha moltes formacions internacionals que volen repetir", ha subratllat Marquès.

"És una proposta cultural de primer ordre que ha tingut una ràpida consolidació en només tres anys", ha afegit el vicepresident de la Diputació de Girona, Xavier Soy. L'any passat, el festival va rebre uns 10.000 visitants amb un pressupost de 55.0000 euros. Enguany, el festival l'ha incrementat arribant fins als 59.0000.

La mostra musical tampoc s'oblida de les formacions infantils emergents gironines com els cors infantils i juvenils de l'Aula Musical i el Cor de la UdG que actuaran a la plaça Independència. "Es tracta d'un festival pioner que quan es va crear no n'hi havia cap altre a tot l'Estat. És una iniciativa atrevida, només cal veure la imatge que s'ha escollit per al cartell d'enguany", ha valorat Cunyat.

"Hem volgut involucrar i relacionar l'exposició de flors amb la música i també amb l'estil musical del festival i per això hem apostat per fer una metàfora del que és la veu despullada sense música", ha conclòs el director. Finalment, Marquès ha volgut agrair l'ajuda de diversos comerços gironins i institucions com el Patronat de Turisme Costa Brava que aquest any participen en el festival.