L'Ajuntament de Sarrià de Ter ha decidit, igual que ja va fer Girona, regular els clubs de fumadors de cànnabis, després d'haver rebut darrerament alguna petició d'informació per obrir un local d'aquest tipus. El ple municipal ja ha aprovat inicialment la nova ordenaça, que estableix que els locals per a fumadors de cànnabis s'hauran de situar a 400 metres de distància de centres educatius o de salut, i almenys a 500 metres d'altres locals del mateix tipus. La proposta va rebre el vot favorable de l'equip de govern (ERC) i del PSC, mentre que el regidor de CiU, Daniel Coll, s'hi va mostrar en contra perquè considera que les distàncies establertes són insuficients. De tota manera, l'alcalde, Roger Torrent, va obrir la porta a poder estudiar l'ampliació de distàncies.

Torrent va explicar que l'Ajuntament de Sarrià ja ha rebut alguna petició d'informació per obrir un local per a fumar cànnabis, i no descarta que hagi pogut ser perquè Girona en va fer una regulació. "Si a Girona s'ha regulat, pot ser que hi hagi més locals que ens demanin permisos als municipis de l'àrea urbana, perquè estem al costat", va indicar. Per això, i després d'haver rebut la primera petició d'informació per obrir un local, el consistori sarrianenc ha decidit tirar endavant una ordenança, ja que no es tracta d'una activitat il·legal però tampoc està regulada per la Generalitat. "L'objectiu és poder regular allò que és legal i possible", va assenyalar Torrent.

Així doncs, la voluntat és tenir una pauta de cara a la possible obertura d'aquest tipus de locals, per evitar que s'instal·lin just al costat de centres educatius o de salut. Sense ordenança, aquestes peticions es poden tramitar com una llicència d'activitats normal, de manera que no és possible delimitar a quines zones s'estableixen i a quines no. "Si no tramitem l'ordenança, els clubs de cànnabis es podran obrir al costat de centres educatius o a qualsevol altre lloc vulnerable", va advertir l'alcalde, que confia que aquesta nova ordenança no provoqui un "efecte crida" sinó al contrari.

Distàncies "insuficients"

El regidor de CiU, Daniel Coll, va mostrar-se d'acord amb la necessitat de regular aquests espais, però creu que les distàncies establertes són "insuficients" per a un municipi com Sarrià. "Si volem que sigui una ordenança realment restrictiva, amb aquestes distàncies no en fem prou", va advertir. L'alcalde es va mostrar disposat a estudiar-ho i no va descartar que es puguin modificar de cara a l'aprovació provisional.

Per la seva banda, el regidor del PSC, Roger Casero, també va admetre que a qüestió de les distàncies podria ser discutible, però va justificar el seu vot favorable perquè també veu necessari regular aquesta qüestió. A més, va alertar que la regulació pot portar debat social i procupació al poble, però va deixar clar que "l'objectiu és poder marcar límits i condicions perquè no sigui tan fàcil obrir aquests clubs". "Més que un efecte crida, l'ordenança hauria de tenir un efecte dissuasiu", va indicar Casero, tot confiant que els veïns s'adonin que l'ordenança els dóna "més garanties de seguretat i salubritat".