"Tenia una gran capacitat per comunicar, de posar-se al lloc del pacient, i no defugia els casos per complicats que fossin. Era, com ell mateix deia, un psiquiatre infantil de "trinxera"". Jordi Sasot, president de la Societat Catalana de Pediatria Infantil definia així Josep Cornellà i Canals, pediatre i psiquiatre infantil, que va morir dilluns als 63 anys víctima d'un càncer.

Nascut el 13 de juliol de 1950, després de llicenciar-se en Medicina per la Universitat de Navarra va decantar-se per la pediatria, especialitat que va començar a l'hospital Clínic de Barcelona. D'allà va fer el salt a la psiquiatria amb un màster en Psiquiatria infantojuvenil per la Universitat Autònoma de Barcelona. Cornellà va completar el seu currículum acadèmic amb un diplomat en Psicoteràpia del nen i de l'adolescent per l'Associació ?Espanyola de Psicoteràpia, i un altre en Trastorns de l'Espectre Autista per la Universitat de Montpeller.

Amb aquesta base va construir els fonaments de la seva futura trajectòria com a psiquiatre infantil. Tal com apunta el seu col·lega, el doctor Sasot, "era un extraordinari pediatre i va ser ell qui, sobretot a dins de Girona, va engegar tot el tema de la psiquiatria infantil". Aquesta especialitat -no reconeguda com a tal a l'Estat espanyol- dedicada a estudiar els trastorns en la infància i l'adolescència, va ser la pedra angular de la seva carrera i, segons asseguren els que el coneixien, també la seva passió.

El president de la Societat Catalana de Pediatria Infantil va recordar que Cornellà era un referent en l'atenció als adolescents, i prova d'això és l'impuls de diferents iniciatives en aquest camp. En aquest sentit, va ser el fundador del programa que tenia per objectiu apropar els serveis de salut als instituts, facilitar la promoció d'actituds i hàbits saludables, reduir els comportaments que poden afectar negativament la salut i millorar la detecció precoç.

Va ser un projecte que va tirar endavant no sense polèmica ja que el Departament de Salut llavors encapçalat per la diputada del PSC Marina Geli va acabar presentant el 2004 el programa Salut i Escola. Segons el pediatre, aquest programa estava basat en les seves experiències prèvies llevat d'algunes modificacions "criticables", com ara que el programa deixava de ser "multidisciplinari" tal com ell l'havia dissenyat.

Malgrat aquest estira-i-arronsa amb l'administració, Cornellà va desenvolupar les seves tasques acadèmiques i divulgatives de manera brillant. Va publicar diversos llibres sobre els trastorns en l'adolescència, va ser professor a l'escola Universitària de Salut i Esport de la UdG i des de l'any 1992 col·laborava cada dijous amb el Diari de Girona, des d'on opinava sobre diversos temes mèdics i socials. Un dels seus articles titulat Cartes a la meva ciutat va guanyar l'any 1993 el Premi Bonmatí de periodisme.

Les societats acadèmiques, ahir de dol, han reconegut àmpliament la trajectòria d'un dels màxims exponents del seu camp. Era l'actual president de la Societat de Psiquiatria Infantil, branca de l'Associació Espanyola de Pediatria. Abans havia estat president de la Societat Espanyola de Medicina de l'Adolescent. També era membre numerari de l'Associació Espanyola de Psiquiatria del Nen i l'Adolescent; soci d'honor de la Societat Espanyola de Medicina de l'Adolescència; expert en Medicina de l'Adolescent per l'Associació Espanyola de Pediatria.

Josep Cornellà també va jugar un paper destacat en terreny internacional -sobretot a Llatinoamèrica-: era secretari general de la Confederació Iberoamericana i Caribenya per l'Adolescència i la Joventut, assessor en Salut Mental del Comitè d'Adolescència de l'Associació Llatinoamericana de Pediatría; soci d'honor de la Societat Argentina de Salut Integral de l'Adolescent i membre de la Society for Adolescent Medicine dels EUA.