L'efecte mirall que genera el riu Onyar al seu pas per Girona serà imperceptible, almenys, fins divendres. Aquest fet és degut al tancament de la sèquia Monar, que desemboca al riu gironí, després d'una incidència ocorreguda el diumenge passat a l'altura de la fàbrica Gassol de Salt, quan una part de la paret que envolta el canal va cedir. Segons apunten des de l'Ajuntament saltenc, la reparació d'aquest mur es va convertir en una tasca "bastant urgent", i més tenint en compte que l'afectació semblava que podia augmentar. Per aquest motiu, es va decidir tallar l'aigua i emprendre els treballs necessaris, unes obres a càrrec de l'empresa Benjac que està previst que finalitzin, tal i com apunten des del consistori, aquest divendres, encara que es podrien dilatar fins a l'inici de la setmana vinent en funció de les condicions meteorològiques d'aquests dies.

L'esfondrament de la paret genera, de retruc, efectes immediats al cabal del riu Onyar al seu pas per Girona, ja que la sèquia l'abasteix a partir del pont de Pedra. El regidor de Sostenibilitat, Jordi Fàbrega, recorda que el rec esdevé "l'única aportació d'aigua que es pot fer a l'Onyar" i, en aquest sentit, espera que durant aquesta setmana "tot quedi resolt".

Tal i com ressalta el representant municipal, si l'afectació s'allarga més del compte això podria derivar en conseqüències per a la fauna que hi habita, especialment per als peixos: "Esperem que no perjudiqui ni a la fauna ni a la flora, la previsió és que això no passi, però si els treballs han de durar més del compte podria ser que hi hagués alguna afectació per a les carpes i als barbs que hi viuen".

D'altra banda, la incidència a Salt també ha provocat que la central del Molí també es vegi afectada. En aquest sentit, la infraestructura romandrà tancada durant tota aquesta setmana a causa de la seva impossibilitat per rebre aigua i, conseqüentment, produir energia.

"Mínim cabal ecològic"

Amb l'objectiu que aquest contratemps no repercuteixi en l'estat dels peixos i aus que habiten a la sèquia i al riu, des del consistori gironí contemplen l'existència d'un "mínim cabal ecològic" que garanteixi la salut de la biodiversitat.

Normalment, el canal té un cabal d'uns tres metres cúbics per segon, xifra notòriament superior als 0,27 metres cúbics que transcorren habitualment per l'Onyar. La suma d'aquests dos registres, precisament, és el que origina la coneguda làmina d'aigua que s'escampa a banda i banda del riu al seu recorregut per les cases penjades. Una panoràmica impossible d'observar amb aquests 0,27 metres cúbics que hi haurà durant el tancament temporal del rec, que no resultaran suficients per cobrir la superfície habitual i provocaran que es pugui entreveure la sorra del fons del riu.