Tret de sortida de Carles Puigdemont per intentar revalidar la victòria en les properes eleccions municipals al capdavant de la federació de CiU. En l'acte de proclamació com a candidat, Puigdemont va explicar ahir que, entre alguns dels motius pels quals considera que ha de repetir victòria, hi ha el de convertir l'Ajuntament en una "estructura d'Estat" ja que els consistoris s'hauran de convertir en "aliats directes del govern i el Parlament". "Qui governi -a Girona- no es podrà desentendre del país", va apuntar. Entre els arguments esgrimits per l'actual batlle per intentar seguir governant quatre anys més per "consolidar les polítiques de canvi" engegades en el primer mandat per tal que les accions iniciades puguin "madurar".

Puigdemont, en un acte celebrat a l'Auditori de l'hotel Ultònia, va assenyalar que aquest mandat han governat amb deu regidors en un context de crisi econòmica i d'inestabilitat política, quan l'anterior equip de govern ho va fer amb disset. I va referir-se en diverses ocasions a l'oposició. Per exemple, va explicar que CiU tenia la "sort" de poder proclamar el candidat "sense cap procés precipitat i destinant les il·lusions i energies no al desgast intern, la divisió i la fractura, sinó a la millora de la ciutat i dels gironins". Més tard també va afirmar que "Girona té un futur esplendorós si el sabem aprofitar" i va reclamar una "força major" (una majoria política) per "no dependre dels jocs malabars de l'oposició". Respecte a aquesta oposició, va apuntar que "no es bona tanta fragmentació ni per ells ni per la ciutat".

La "retallada de veritat"

Respecte a aquest període de govern municipal va recordar que per un litigi per un vot entre ERC i la CUP que servir per aconseguir un regidor va començar el mandat més tard que la resta de poblacions gironines i que en total haurà governat tres anys i deu mesos i no quatre anys. "Això sí que són retallades de veritat", va bromejar.

En el repàs de les accions de govern, el ja candidat de CiU va exposar que durant aquest temps han posat èmfasi en millorar la governança de la ciutat, per exemple amb una major participació ciutadana. Va parlar del fet que els plens municipals es retransmeten i que les entitats hi poden participar i dels pressupostos participats on, en total els ciutadans hauran decidit inversions per 3,2 milions d'euros, per mitjà del vot directe. "I això no ho ha fet cap partit dels dits "progressistes"", va emfatitzar. El cap de llista de CiU també va destacar la transparència del govern local (un estudi de la UAB els ha puntat amb un cent sobre cent) i d'una modernització de l'administració. A més, va avalar la gestió de conflictes per mitjà de la mediació "com a alternativa a les querelles" i evitant esdevenir "un alcalde feudal que retira multes de trànsit".

Puigdemont també tenir temps per exposar que en quatre anys han incrementat el pressupost destinat als serveis socials en un 58% (passant de 3,9 a 6,3 milions d'euros per deixar clar que "hem dedicat més recursos a les persones que cap altra formació".

Girona està de moda

També va assegurar que han aconseguit reactivar l'economia de la ciutat gràcies a la inversió en cultura i en turisme. I va "advertir" que ho continuarien fent. Va recordar la cèlebre frase "Girona està de moda" per explicar que és la "síntesi" de la política que porta a terme i que han fet que hi hagi raons perquè es vegi "que hi ha un dinamisme i que la ciutat ha desperat d'una somnolència d'uns governs potser equivocats".

Respecte a la cultura, va defensar que "no es pot construir civilització sense cultura. És el nostre petroli on podem generar riquesa, llocs de treball i activitat econòmica". En aquest sentit va afirmar que seguiran apostant per la capitalitat cultural, la ciutat de festivals i equipaments de futur com l'ateneu del modern i el Museu d'Art Contemporani amb el fons Santos Torroella. Pel que fa al turisme va indicar que fa sis o set anys es parlava que s'havia de mantenir el pic de vols de l'aeroport de Girona perquè no baixés el turisme i que, en canvi, ara que els vols han baixat, en els dos darrers anys el turisme ha pujat un 50%. Al seu parer només és possible amb inversió en promoció de la ciuta i turisme i col·laborant amb el sector. Un fet que ha portat la ciutat al primer lloc d'un rànquing d'Exceltur on es valora l'ocupació laboral turística i els ingressos per habitació, quan fa tres anys ocupava les darreres places. També va destacar l'aposta pel comerç i les empreses.

El discurs de Puigdemont, a l'auditori de l'hotel Ultònia, havia començat amb records d'infantesa de l'actual alcalde, que va explicar que de petit veia com l'home arribava a la lluna i observava que la transició política creava il·lusió i esperança. Va ser en aquells han quan va prendre consciencia que volia "fer política", especificant que aleshores no pensava en dedicar-se a la política sinó en una manera d'implicarse en una construcció col·lectiva i que va veure en el periodisme una oportunitat d'aconseguir transformar la ciutat de manera "molt noble". El periodista Jordi Bosch havia obert l'acte recordant com va conèixer Puigdemont i com feia les cròniques de futbol de l'Amer. A l'acte, entre molts altres, hi va assistir el conseller Santi Vila i el president del grup parlamentari de CiU, Jordi Turull, a més de representants de CDC i d'UDC de les comarques gironines i membres de diferents àmbits socials i econòmics.