Una trentena d'alumnes de l'Institut de Santa Eugènia de Girona amb famílies amb pocs recursos econòmics han començat a rebre aquesta setmana alimentació a l'institut després que es detectés que possiblement no rebien prou aliment fora del centre. Es tracta d'un programa similar al les beques menjador però, en aquest cas, destinat a estudiants de secundària que fan horari intensiu.

L'Ajuntament de Girona no ha volgut revelar el nom del centre, però segons ha pogut saber aquest diari, el programa ha començat a l'Institut Santa Eugènia. L'equip directiu del centre hauria indicat que hi havia alumnes que arribaven a classe cada matí amb símptomes de no estar prou ben alimentats i que no estaven prou atents. Es va analitzar cada cas amb els Serveis Socials i es va comprovar que necessitaven menjar al centre perquè a casa no tenien aliments cada dia.

Per aquest motiu, el consistori ha decidit ajudar aquests alumnes donant-los dos àpats matinals, que inclou un entrepà, un iogurt, una beguda i fruita, segons ha indicat el responsable de Servis socials de Girona, Eduard Berloso. Tot plegat per valor d'uns quatre euros al dia per cada estudiant. A l'IES Santa Eugènia, el menjar a aquestes noies i nois s'ha de fer en els moments d'esbarjo, perquè com que fan horari intensiu, els centres ja no tenen menjador ni una franja horària per dinar.

La regidora d'Educació de Girona, Isabel Muradàs, ha explicat que tot i que de moment s'ha intervingut en un centre educatiu, estan oberts a peticions que puguin sorgir en altres instituts si els equips directius detecten altres casos d'alumnes que possiblement tenen problemes alimentaris i si els Serveis Socials donen el vistiplau en comprovar que les famílies passen per problemes econòmics o socials.

Amb aquesta mesura, Eduard Berloso, ha recordat que es dóna compliment a un compromís de l'alcalde, Carles Puigdemont, que va dir que assegurar que garantirien que cap noi o noia en edat d'escolarització obligatòria quedés desatès en en seu dret a l'alimentació.

Girona és un dels pocs municipis on l'Ajuntament s'ha implicat directament a garantir el dret al menjar dels joves en edats escolar. En altres poblacions, són les ONG com la Creu Roja qui ha intervnigut per tal que els estudiants puguin rebre l'alimentació adequada.

Com es detecta

En molts casos, l'actuació es produeix després que els professors dels centres educatius observin conductes entre estudiants que no s'haurien de produir. Per exemple, manca d'atenció, marejos, desmais o baix rendiment. En ocasions, els mateixos joves expliquen que no han sopat o que no tenen res per esmorzar. També hi ha casos de nois que ja havien rebut una beca menjador quan feien primària.