El Banc Popular ha presentat un contenciós contra l'Ajuntament de Girona per la multa de 43.200 euros que li va interposar per tenir vuit pisos tancats durant més de dos anys. Aquesta va ser la primera sanció que va tramitar el consistori contra un banc. En el contenciós, l'entitat al·lega que no fa dos anys que és propietària dels pisos. Un argument que no convenç el consistori, que creu que el banc només busca "guanyar temps". "Tenim comprovat que els pisos fa més de dos anys que estan tancats, independentment de qui n'era el propietari", ha defensat el regidor de Serveis Socials, Eduard Berloso. El consistori es manté ferm i ja té a punt una segona sanció perquè el banc no ha pagat la primera.

L'Ajuntament de Girona -seguint l'exemple d'altres ciutats catalanes com Terrassa o Sabadell- va aprovar al ple del gener del 2014 una moció on es comprometia a multar bancs i grans empreses que tinguessin pisos buits i que no els cedien a lloguer social. Segons estipula la llei, han de ser immobles que faci més de dos anys que estan tancats.

L'Ajuntament va enviar un seguit de requeriments als bancs que va comprovar que tenien pisos tancats des de feia més de dos anys. Entre aquests hi havia el Banc Popular, que constava com a propietari de vuit immobles situats a un edifici de nova construcció a la carretera Barcelona. L'entitat no va respondre cap dels requeriments ni va enviar la informació que li sol·licitava el consistori i, per tant, l'ajuntament va enviar al novembre la primera multa. L'import de la multa és de 43.200 euros (a raó de 5.400 euros anuals per pis buit).

El regidor de Serveis Socials puntualitza que les multes s'envien als propietaris actuals dels pisos que detecten que fa més de dos anys que estan tancats. "No ens fixem en els propietaris sinó en els pisos que fa més de dos anys que estan tancats, tot i que hagin canviat de mans", ha explicat. "No volem anar posant multes ni recaptar diners sinó aconseguir que d'una vegada per totes els bancs agafin consciència de què han originat molts dels problemes de l'habitatge i que cedeixin per a lloguer social els pisos buits", ha declarat.

De fet, ja té a punt una segona multa de 51.200 euros per aquesta entitat, que no ha pagat la primera,ja que es poden enviar fins a tres multes coercitives. Si l'entitat no respon, és a dir, o bé no paga les multes o bé continua sense cedir els pisos a lloguer social, es pot iniciar un altre procediment per sancionar l'entitat. En aquest cas, i segons recull la Llei de l'Habitatge, les sancions poden arribar als 900.000 euros.