Els veïns de la Rambla i Argenteria estan disposats a arribar a un acord amb l´Ajuntament de Girona per al repintat de les emblemàtiques façanes de l´Onyar, però no volen que això els obligui a arreglar deficiències en les façanes que no siguin de caràcter estructural. Per això, volen que en el conveni que negocien amb l´Ajuntament s´inclogui de forma explícita cada quants anys s´haurà de fer el manteniment de les façanes i quin percentatge del cost assumiran els veïns i quin l´administració pública.

L´Ajuntament de Girona ja s´ha assegut amb l´associació de veïns de la Rambla i Argenteria per discutir la proposta de conveni. Segons el document, el consistori es compromet a assumir el cost del material de pintat i els treballs de preparació de la façana per a la correcta implementació de la pintura. En canvi, no es compromet a assumir el cost de rehabilitació de les façanes quan calgui garantir les condicions d´ús i seguretat.

El president de l´associació de veïns, Josep Lluís Quintana, explica que els propietaris són consicents que, si es produeix un problema estructural greu que posa en perill la seva pròpia seguretat i la dels altres, estan disposats a assumir-ho. El que no volen, tanmateix, és que, si arran de la pintura es detecten imperfeccions o desperfectes de caràcter menor, se´ls obligui a reparar-los de forma immediata. «Seria un greuge comparatiu, perquè això no es demana a cap a altre propietari de la ciutat», assenyala Quintana. «Si l´Ajuntament vol pintar les façanes i fer-se càrrec del cost, per nosaltres perfecte, poden començar ara mateix. El que no volem és que això comporti una inspecció tècnica que obligui els propietaris a corregir qualsevol imperfecció i que se´ns amenaci amb requeriments si no ho fem», afegeix, tot recordant que «es tracta de la façana posterior de casa nostra, de la qual no s´ha de preocupar cap altre propietari de la ciutat».

Per tot això, des de l´associació de veïns volen que el conveni - que ha d´incloure totes les façanes- inclogui explícitament cada quants anys s´haurà de fer el manteniment i que l´administració pública s´impliqui en el cost, tot establint quin percentatge han d´afrontar els propietaris i quin el consistori. «Dos-cents propietaris no tenim per què suportar el cost d´una imatge que s´ha convertit en una icona no només de Girona sinó de tot Catalunya», apunta el secretari de l´associació veïnal, Carles Malaret. «Ens sembla discriminatori i injust», subratlla.

Els represenants veïnals recorden que les façanes van ser un dels temes «estrella» de CiU durant la darrera campanya electoral, i ara creuen que la proposta de conveni que se´ls ha presentat «desvirtua i falta al seu compromís electoral». A més, també lamenten que, després d´haver tingut tres anys i mig per parlar de la qüestió, tot es vulgui precipitar a pocs mesos de les eleccions.

Una altra qüestió que plantegen és l´actualització dels materials. Segons indiquen, el fet d´haver de seguir el catàleg de materials autoritzats fa que sovint les reparacions els surtin més cares que no pas si poguessin fer servir altres tipus de materials.

Un cop els propietaris i l´Ajuntament hagin signat el conveni, l´equip de govern el portarà al le municipal per tal que rebi el vist-i-plau de tots els partits i el compromís quedi segellat més enllà de les properes eleccions.