Evocant l´entrada triomfal de les tropes romanes a les ciutats després d´una gran victòria, un total de 781 soldats romans van desfilar ahir per Girona amb motiu d´un dels actes principals de la celebració del 75è aniversari de la Confraria de Jesús Crucificat-Manaies de Girona, el 1940. Cuirasses, escuts, llances i espases de manages, estaferms i romans provinents d´arreu de les comarques gironines van anar donant forma, a primera hora de la tarda al parc de la devesa, a una autèntica legió batejada per a l´ocasió com «Vexiliato Gerundensis». Al bell mig de la formació, els manaies de Girona, juntament amb els de Banyoles i els de Besalú, s´agrupaven en la primera optiada d´un total de tres. «Cada optiada la formen 120 soldats provinents de diferents confraries que vesteixen la seva roba tradicional», explicava Josep Maria Masferrer, que ha fet 65 sortides com a manaia gironí i va viure un acte similar als anys 90 amb motiu del 50è aniversari de la Confraria.

Puntualment a les cinc de la tarda i encapçalant un únic manípul, l´esquadra avançada d´exploradors dels Romans de Blanes van donar la sortida a la desfilada cap als carrers més cèntrics de la capital gironina, seguits d´un esquadró de cavalleria i una primera banda de música amb una vuitantena de components, entre altres. Mentrestant, a banda i banda de la devesa, centenars de persones contemplaven a primera fila un espectacle únic que molts van voler immortalitzar amb fotografies i vídeos. Un d´ells era Josep Ramon Adan, qui es va assabentar de l´acte a través d´un amic. «Haurien de sortir sempre de la devesa, perquè per poder veure-ho, és molt millor» deia aquest espectador.

Les tres optiades, que van seguir avançant per la Gran Via de Jaume I, van desfilar de manera excepcional en files de 6 i 8 soldats -normalment són de 2 i 4 soldats- i repetint els ritmes i les formacions que realitza habitualment la confraria gironina. «Acostumar-te a aquest ritme és el més pesat de tot plegat» opinava Joan Angelats, de Banyoles, mentre colpejava un cop i un altre el seu bombo.

Entre els espectadors, molts dels quals de fora de Girona, els que més al·lucinaven eren els més petits. «Havia vist els manaies de Blanes, però mai tants de junts» relatava emocionat en Martí, de 7 anys, acompanyat dels seus avis i el seu germà Caín, de 4 anys. «Els nens estan fascinats, és un espectacle maquíssim per arrodonir un diumenge de Rams», deia Montserrat Medallà, l´àvia dels menuts.

La desfilada va continuar pels carrers Joan Maragall, Migdia i per l´Avinguda Sant Francesc fins a arribar a la plaça Catalunya, on va tenir-hi lloc l´acte central de la festa, presidit entre d´altres per l´alcade de la ciutat, Carles Puigdemont; el bisbe de Girona, Francesc Pardo o el president de la Confraria de Jesús Crucificat, Narcís Reixach. En aquest punt, cada cap de colla de les diverses confraries va recollir una corbata de record que van penjar de les llances. «Avui rendim homenatge als 26 homes que fa 75 anys van decidir recuperar la tradició dels manaies a Girona» va concloure Reixach, mentre la legió tornava cap a la devesa. Hi van participar les confraries de: Amer, Banyoles, Besalú, Bescanó, Blanes, Campdevànol, Camprodon, Figueres, Girona, les Planes, Maçanet de la Selva, Mieres, Sant Hilari Sacalm, i Verges. La marxa també va comptar amb membres de sis confraries d´altres indrets de Catalunya.