El ple municipal de l'Ajuntament de Girona previst per aquest dilluns servirà per debatre i, possiblement, aprovar el Pla Especial de les Pedreres. Es tracta d'un full de ruta que haurà de servir per marcar les pautes i actuacions que hauran de tirar-se endavant al barri i a la muntanya i que, amb un termini a vuit anys vista, inclou l'enderroc de les barraques il·legals.

La Junta de Govern va aprovar fa més d'un any inicialment el Pla Especial i ara ha resolt les al·legacions que s'han presentat en base a aquest primer document. El regidor d'Urbanisme, Carles Ribas, ha explicat que s'han estimat la majoria d'al·legacions, incloses les de l'Associació de Veïns, que entre altres aspectes demanava treballar per crear un seguit d'intineraris a la part alta del barri per crear un passeig panoràmic. S'han rebutjat dues al·legacions de particulars. Una demanava poder construir un deu per cent més del possible i un altre estava disconfirme amb amb la valoració d'una expropiació.

Respecte a qüestions socials plantejades en el seu moment per la CUP i el PSC, Ribas ha recordat que tot aquest aspecte està essent tractat en una taula de mediació amb la presència del Defensor de la Ciutadania, Ramon Llorente. En aquest entit, ha parlat amb les diferents formacions per indicar-los que no es barregi el Pla Especial amb el social i que les dues qüestions poden avançar en paral·lel.

En concret, de la memòria social enllestida a finals de l'any 2013 se'n desprenia que s'havien localitzat 26 edificacions que englobaven 41 habitatges, alguns dels quals eren caravanes. Altres, però, són cases de grans dimensions fetes amb maons. En un edifici s'hi va comprovar que no hi vivia ningú. Tres dels habitatges eren utilitzats exclusivament el cap de setmana. La memòria assenyalava també que hi havia 139 persones que residien als habitatges il·legals. Hi havia 134 empadronats, però 17 no hi vivien. En canvi, n'hi ha 22 que no estaven empadronats però que hi residien. Totes les construccions, excepte dues, es van aixecar abans del 2005 i moltes són a l'entorn del Pirulí.

Tothom tindrà sostre

El regidor d'Urbanisme va reiterar ahir que no es deixarà ningú sense habitatge i que abans d'enderrocar cap finca s'assegurarà que els residents tenen un altre lloc on ?viure. Es tractarà cas a cas per ?trobar la solució més adient. "Ningú es quedarà sense casa", va insistir.

Quan es va aprovar inicialment el document per reordenar les Pedreres, es va assenyalar que el pla preveu signar convenis amb els habitants on hi haurà "unes re- gles de joc" amb el compromís que no construiran més, ja que en ocasions, aquests edificis inicialment eren una barraca que amb el pas dels anys es va anar ampliant i que han esdevingut cases de grans dimensions fetes amb maons. El següent pas serà trobar-los una "alternativa". O sigui, un re- allotjament en tots els casos en què sigui la seva única residència. Finalment s'executarà l'enderroc.