La votació dels pressupostos participats dels barris de Girona es va cloure ahir a les dues de la tarda amb la participació del 4,52% dels gironins empadronats i majors de 18 anys que podien prendre-hi part. Aquesta dada representa un total de 3.543 vots d'un cens de 78.450 persones, xifra que suposa un miler de vots més respecte a l'any passat (2.463 vots i 3,40% de participació) i més del doble que el primer any, el 2013 (1.444 vots i 2,22% de participació). Entre les propostes que hi havia sobre la taula, dos barris han coincidit en la més votada: tant al Barri Vell com al Grup Sant Daniel s'ha imposat la instal·lació de càmeres de seguretat per lluitar contra l'incivisme.

Al Barri Vell, la proposta de les càmeres ha obtingut 33 vots dels 102 emesos. Les altres tres propostes que hi havia eren recuperar els actes populars al barri, continuar amb l'estudi acústic del sector i portar a terme una campanya de sensibilització als propietaris de gossos. En tot cas, la regidora d'Hisenda i Règim Interior, Maria Àngels Planas, va concretar que si l'execució de la proposta vencedora no esgota tota la partida pressupostària que té assignada el barri, els diners sobrants es destinaran a les següents obres, sempre i quan es cobreixi el pressupost. Si no és així, els diners que quedin es reserveran per a l'any següent.

Amb aquestes consideracions, les quatre propostes que es podien votar per al Barri Vell es poden dur a terme, ja que l'execució de totes no cobreix el pressupost total que té assignat, que és de 43.615 euros. (hi ha d'altres barris en què, com al Barri Vell, és possible l'execució de més d'una obra, com pot ser a Santa Eugència i Can Gibert del Plà, o a Vila-roja, mente que a Campdorà es poden dur a terme les dues propostes i encara quedarà partida pressupostària).

Quant al projecte de les càmeres al Barri Vell, aquestes tenen l'objectiu d'evitar l'incivisme i s'ubicaran a la plaça Fellini i la pujada de Sant Martí, la travessia Auriga, el carrer de la Llebre i la plaça Sant Josep, el carrer Oliva i Prat, i el carrer de l'Albereda.

Al Grup Sant Daniel, les càmeres de vigilància es col·locaran davant del local social i al carrer Hortènsia a l'alçada dels números 1, 2, 3 i 5. En aquest barri, el projecte de les càmeres ha rebut deu vots dels 20 emesos. Els altres tres proposats són l'asfaltatge de diferents trams del carrer Hortènsia.

Al barri de Pedret, hi ha hagut un empat a 21 vots entre la instal·lació d'una tanca a la pista polivalent i una taula de tennis, i col·locar un semàfor i senyalització horitzontal per pacificar el trànsit al carrer de Palafrugell. Davant d'aquesta situació, l'Ajuntament convocarà una assemblea de veïns per decidir quina es tira endavant ja que no es poden executar les dues per manca de pressupost.

Quant a la participació, Planas va manifestar que "estem satisfets perquè hem duplicat la participació des que vam posar en marxa aquesta eina, però no ens conformem amb els resultats". Segons Planas, s'ha de seguir treballant per incrementar-la i, comparant amb altres ciutats que tenen un 10 un 15% de participació, es comprova que la dinàmica que han seguit és la mateixa que a Girona.

En l'edició d'enguany dels pressupostos participats s'ha estrenat la votació d'electrònica, que ha obtingut 2.621 vots del 20 al 25 d'abril, mentre que la via presencial (divendres i dissabte) n'ha sumat 926. A més, una cinquantena de persones van votar a través del servei que l'Ajuntament ha disposat perquè persones amb mobilitat reduïda o sense possibilitat d'accedir a les noves tecnologies poguessin pronunciar-se.

Les comoditats que ha posat l'Ajuntament no han disparat la participació, per la qual cosa el regidor de Participació, Eduard Berloso, va reconèixer que s'ha d'estudiar, junt amb les associacions de veïns, "per on anem perquè participi el màxim de persones possible". Si bé també va recordar que "el desig (de votar, participar) és una cosa, i l'exercici n'és una altra". Per barris, el de Pujada la Torrassa és el que va tenir una major participació porcentual (el 23,68%, van votar 36 persones de les 152 que ho podien fer); mentre que en números absoluts fou el de Sant Narcís el que més vots va tenir amb 463 (porcentualment, va votar un 4,63% dels 10.004 censats). Aquest any, la dotació pels pressupostos participats és d'1.200.000 euros.