Acaba de fer públic que, després de 44 anys, abandona a la militància d'ICV. Ha estat una de les cares més visibles de la formació a Girona les darreres dècades.

Quant feia que s'ho rumiava?

Tinc aquesta conclusió després de la convenció nacional que es va fer per decidir la política d'Iniciativa, el febrer, on va sortir aquella visió de l'Estat lliure associat que no acabava d'entendre gaire gent. L'esmena que vaig presentar, amb un posicionament més clar cap a la independència, va ser derrotada.

Així no fa tant.

He estat durant molt de temps pensant que el millor paper que podia jugar era batallar des de dintre. Volia estirar una organització que fins el 9-N ha estat sempre amb el posicionament sobiranista, de vegades tard i de forma ambigua.

S'ha anat fent independentista?

Com molts altres ciutadans, abans del 2012, era confederalista. Crèiem en la idea d'un Estat compost per diferents repúbliques. El model històric del PSUC. Però arriba un moment en què veiem que és una paret, construïda durant segles, i no hi ha cap alternativa perquè això canviï. L'estructura de l'Estat i la constitució estan tan fossilitzades que fan més fàcil lluitar per la independència que pel que anomenàvem l'Estat de les nacions.

Políticament seguirà lligat a Iniciativa o a algun altre projecte?

La meva intenció és fruir de la independència política. Però em sento lligat als mateixos principis que he tingut sempre, de llibertat nacional i social. Per tant crec en la necessitat d'un projecte que canviï a fons la societat establerta. Em continuo commovent pels problemes socials, no crec que el capitalisme sigui una alternativa... Qualsevol projecte en el qual vulgui col·laborar ha de compartir tot això.

Com ha vist els resultats d'ICV?

Molt durs.

S'ho veia a venir?

No. Pensava que la candidata que teníem i les propostes municipals eren suficients per mantenir-nos a l'Ajuntament. Per passar el 5%. Tot i no estar ja a ICV penso que era important que fos a l'Ajuntament. És el resultat d'una visió general d'ICV que no s'ajusta a part de l'electorat gironí. Gent que ens podria haver votat, ha optat per opcions d'acció social que eren més clares en l'àmbit nacional.