L'actual situació de Catalunya amb el repte sobiranista i les relacions amb la resta de l'Estat han fet que qualsevol trobada entre el president de la Generalitat, Artur Mas, i el rei d'Espanya, Felip VI, aixequin una gran expectació. Encara més si les anteriors ocasions han estat marcades per la polèmica, com la xiulada a l'himne espanyol durant la final de la Copa del?Rei entre el Barça i l'Atlètic de Bilbao. Tot i que cites com les d'avui s'envolten d'un gran protocol i sentit institucional, avui Mas i Felip no només tornaran a compartir un mateix espai sinó que el president català haurà d'escoltar el discurs del Rei durant l'entrega de premis de la?Fundació Princesa de Girona al Fòrum Impulsa.

La trobada té lloc en ple «procés» català, després de la consulta del 9 de novembre i a les portes de les eleccions «plebiscitàries» previstes per al 27 de setembre.

Felip VI sempre ha assistit al Fòrum Impulsa però l'any passat ho va fer per primera vegada com a rei d'Espanya. Era el seu primer viatge com a monarca i ho feia a Catalunya. Llavors ja va coincidir amb Mas, tot i que es podria dir que el president el va «esquivar» o, almenys, es va estalviar el discurs. En concret, va arribar quan s'acabava la cerimònia d'entrega de premis (venia de presidit un acte a Sant Cugat) i el cara a cara es va reduir en unes imatges de cara la galeria. Després, això si, van coincidir al sopar, on també hi era la reina, ponents i premiats. Un sopar que es va qualificar de distès i en què no es va parlar de política.

I mentre en l'edició de 2014 el president català anava només al sopar, el 2013 ni tan sols va viatjar a Girona. Era el dia després de firmar el Pacte pel Dret a Decidir i va al·legar que tenia un acte on se segellava la implicació de les regions mediterrànies en el projecte de la Unió pel Mediterrani. El delegat de la Generalitat a Girona, Eduald Casadesús, va actuar en nom del govern. La presència oficial del president es remunta doncs en les edicions de 2011 i 2012 en ser vicepresident d'honor de la?Fundació Príncep de Girona.

Aquest any, però, ha canviat. El president de la?Generalitat assistirà a l'entrega de premis de la Fundació Princesa de Girona i haurà d'escoltar el discurs del Rei que, tot i ser sempre força neutre i amb poc accent polític, acostuma a accentuar la necessitat de convivència entre el conjunt de l'Estat.

A banda de Mas, avui també assistiran a l'acte d'entrega de premis el conseller de Presidència, Francesc Homs, i el delegat del govern a Girona, entre altres personalitats.