El Vol Gastronòmic compleix el primer aniversari sobre la llera del riu Onyar. Ahir dissabte va fer tot just un any que la infraestructura es col·locava a la cruïlla del pont de Pedra amb el carrer Santa Clara.

El Vol Gastronòmic, que pesa 28 tones i fa cinc metres d'alt, cinc d'ample i vint de llargada, també ha tingut un gran ressò en els últims dies en els mitjans pel que fa la seva continuïtat. Inicialment des de l'organització es va explicar que la previsió era estar un any a Girona, al lloc acordat, i després la infraestructura es traslladaria a una altra població europea, que encara estava per concretar.

El permís del Vol Gastronòmic va finalitzar el passat 30 de juny i els responsables de l'organització van demanar allargar la seva activitat tres mesos més. Aquesta proposta, però, va rebre la negativa per part de l'Ajuntament de Girona. El consistori va remarcar que no existeix cap mena de negociació entre les dues parts i, per tant, la decisió és definitiva. Tot i que l'activitat, en teoria, cessava a finals de juny, aquests dies de juliol encara s'han pogut veure comensals asseguts a les taules del Vol Gastronòmic, així com la carta de plats exposada a l'entrada de l'estructura. Encara no se sap del cert quan començaran les tasques de ?desmantellament, ni quina durada tindrà. En teoria, però, no serà el final de l'activitat del Vol Gastronòmic, que ja va anunciar a la inauguració a Girona que el propòsit era arribar a altres ciutats d'Europa.

Crítiques dels grups políticsERC-Més va plantejar a principis de juliol els seus dubtes sobre el desmuntatge de l'espai i si tindrà algun cost per a la ciutat. Més enllà de demanar aclariments sobre el desmuntatge de la instal·lació, el grup d'ERC-Més va preguntar per altres aspectes relacionats amb aquest espai gastronòmic. Concretament van demanar "quin ha estat i com ha operat el sistema de pagament de les taxes municipals" i "quina quantitat d'aquest pagament s'ha realitzat mitjançant tiquets-menú". La coalició republicanosocialista també va sol·licitar a l'equip de govern "quina és la seva valoració en relació amb l'impacte turístic i econòmic del Vol Gastronòmic a Girona".Per la seva banda, el grup CUP-Crida per Girona també ha reclamat que "s'acceleri el desmuntatge del Vol Gastronòmic". A través d'un comunicat, el partit va reclamar a l'Ajuntament i als promotors del projecte que presentin "una memòria econòmica i de gestió de l'espai, per tal de conèixer exactament la quantitat abonada en concepte de taxes a l'Ajuntament i quines han estat les xifres d'ocupació de l'espai, entre d'altres". "Es tracta d'una iniciativa que ha generat un gran impacte visual i ha significat la privatització d'un espai públic durant un any, per la qual cosa és necessària la màxima transparència i que es retin comptes davant de la ciutat" va defensar la portaveu de la formació, Laia Pèlach

Els inicis amb èxit