19 de desembre de 2015
19.12.2015
40 Años
40 Años

ERC-MES donarà suport a CiU per aprovar els pressupostos municipals de Girona per al 2016

La coalició diu que ho fa per "responsabilitat" i perquè han aconseguit reorientar els comptes cap a l'àmbit social

19.12.2015 | 14:58

El grup municipal d'ERC-MES de Girona donarà suport a CiU per aprovar els pressupostos municipals del 2016 que es portaran a ple el proper dilluns. Uns comptes que pugen fins als 107,3 MEUR, 6.855.000 dels quals es dedicaran a inversions, 355.000 euros més que l'any passat. Des de la coalició assenyalen que no són "els seus pressupostos" però que han decidit donar el vistiplau per responsabilitat política i perquè la població no es mereixen una ciutat "aturada". A més, assenyalen que han aconseguit reorientar més de 400.000 euros – de sectors com comunicació o promoció- per a projectes socials. Des de l'equip de govern, la tinenta d'alcalde i regidora d'Hisenda, Maria Àngels Planas, ha agraït el gest d'un dels principal partits de l'oposició tot i que ha assegurat que no han estat unes negociacions "fàcils". A més, assenyala que estan oberts a sumar més acords amb altres formacions.

El 2013, CiU va aprovar els pressupostos de Girona per al 2014 gràcies a l'abstenció del PSC i PP. L'any passat, va aconseguir tirar endavant els comptes gràcies al vot a favor del regidor no adscrit Carles Palomares i les abstencions dels dos representants del PP i dels regidors no adscrits Glòria Plana i Carles Bonaventura. Aquest 2015 i de cara als pressupostos per l'any vinent, l'equip de CiU que governa en minoria també necessitava l'ajuda d'alguna formació per no haver de prorrogar els comptes.

Aquest cop, els aliats han estat la coalició d'ERC-MES que aquest dissabte, un dia abans de les eleccions generals espanyoles, han donat a conèixer que facilitaran l'aprovació dels pressupostos municipals. Un tema que es tractarà en el ple del proper dilluns 21 de desembre. La coalició ja va donar el seu suport en l'aprovació del cartipàs a canvi d'accions de millora per la ciutat.

Des de l'equip de govern de CiU, la tinenta d'alcalde del consistori, Maria Àngels Planas, ha assenyalat que agraïen el gest de la formació d'esquerres, un dels principals partits de l'oposició, i que serveix per trencar amb la manca de "coresponsabilitat" que havien detectat durant l'anterior mandat. "Agraeixo el sentit de responsabilitat envers la ciutat, és un pas positiu per al municipi que portarà estabilitat perquè Girona no es podia permetre paralitzar els comptes i aturar les inversions", ha assenyalat Planas.

Una hora abans de la roda de premsa de l'equip de govern de Girona, el grup ERC-MES han convocat els mitjans per explicar els motius que els havien empès a donar el vistiplau als comptes municipals del proper any. "Ho hem fet per responsabilitat política perquè la població no es mereix que la ciutat quedi aturada i perquè hem introduït canvis substancials en la proposta de govern i que han servit per reorientar les prioritats i afrontar millor les urgències i els reptes socials", ha detallat la regidora i portaveu del grup, Maria Mercè Roca.

Un pressupost de 107,30 MEUR

En aquest sentit, des de la formació han assenyalat que no eren "els seus pressupostos" però que s'hi sentien suficientment còmodes per aprovar-los. A grans trets, els comptes pugen fins als 107, 30 milions d'euros, una xifra superior a la de l'any passat. "Portem quatre anys d'impostos congelats i tot i això anem augmentant les inversions", ha explicat Planas. En concret, per al 2016 s'han programat diverses partides importants que pugen fins a un total de 6.855.000 euros, uns 355.000 més que l'any passat.

Entre les inversions principals destaca la restitució de l'escultura d'Andreu Alfaro a la plaça d'Europa amb una partida de 150.000 euros, la marquesina de connexió de l'estació d'autobusos a Sant Narcís amb 325.000 euros, 600.000 euros per al Museu d'Art Modern i Contemporani, 375.000 per al trasllat de la biblioteca Ernest Lluch o el projecte de pressupostos participatius que puja fins als 1.200.0000 euros. Planas també ha posat el focus sobre altres projectes com la construcció del passadís del riu Onyar – una "clara demanda dels veïns", segons ha explicat la regidora- que té una partida de 60.000 euros, 200.000 per software per l'àrea d'Hisenda del consistori, 300.000 euros pel pla de sanejament, 150.000 per la continuació del Projecte LIFE Devesa, 200.000 per asfaltar carrers i arreglar voreres o 70.000 pel Pla Especial de la Devesa.

També destaquen altres partides com els 10.000 euros per arreglar l'accés sud de la ciutat, a la zona de Palau on es troba el col·legi Montesori, (un projecte especial de llarg termini) o 650.000 euros per expropiacions. En aquest punt, l'antic regidor d'Urbanisme de la ciutat, Carles Ribas, actual portaveu del grup municipal, ha detallat que s'ha previst expropiar un edifici situat al carrer Tomàs Mieres, al barri de Santa Eugènia per enderrocar-lo i que passi a formar part de la ciutat. També s'adquiriran diverses cases situades a la pujada de Sant Fèlix de Girona, al nucli antic de la ciutat, unes edificacions "estratègiques".

Paral·lelament i per primer cop, el consistori ha previst tres projectes plurianuals que s'aniran executant entre el 2016 i el 2017. En primer lloc hi ha la construcció del pont del dimoni que per enguany s'han previst 10.000 euros i per al 2017, 440.000. També hi ha el cobriment de pistes d'escoles com la del centre Eiximenis o l'Escola del Pla que aquest proper any s'emportaran 30.000 euros i d'aquí dos anys 445.000. Per últim, hi ha el projecte d'accés sud per la zona de Palau que el 2017 s'ha previst que s'executin les obres que costaran uns 240.000 euros. "Fins ara només havien fet un projecte d'aquestes característiques al barri de Sant Narcís", ha explicat la regidora.

En principi, fa un mes que les dues formacions negocien per arribar a un acord. Tot i això, des de l'equip de govern no tanquen portes i asseguren que estaran "encantats" si altres partits volen apropar posicions. "Crec que és difícil perquè si no s'ha fet fins ara és bastant improbable però estem oberts a negociar si cal durant tot el cap de setmana", ha destacat.

Menys diners per promoció i comunicació i més per àmbits socials

Pel que fa a ERC-MES, des del grup municipal han assegurat que han aconseguit reorientar una sèrie de partides i diners que estaven pensats per àmbits com promoció i comunicació i destinar-los a projectes de caire social. En concret, s'ha reduït la partida de comunicació en 20.000 euros, 20.000 més la de promoció de la ciutat i uns 200.000 euros d'ajuda de la Diputació de Girona han servit perquè la formació d'esquerres donés el seu acord als comptes municipals.

Tal i com han detallat, arran de les negociacions han aconseguit incrementar en 100.000 euros el Pla Girona Actua d'ocupació, augmentar uns 50.000 euros el Pla d'Igualtat d'Oportunitats pel que fa a la distribució i compra de material escolar i s'ha creat una nova partida de 37.500 euros – que si cal s'ampliarà durant el 2016- per beques menjador per a joves d'entre 12 i 16 anys. A més, també han aconseguit arrencar el compromís que es redactarà un protocol d'actuació en aquest àmbit. "Estem molt satisfets amb aquest darrer punt perquè fins ara veiem com hi havia famílies que no podien arribar a pagar aquestes despeses i arran de la implementació de la jornada compactada, moltes beques menjadors del Consell Comarcal s'havien denegat", ha explicat el regidor gironí Pere Albertí.

A més, també han ressaltat la creació d'una nova partida de 150.000 euros d'ajudes per a lloguers socials i contra la pobresa energètica i també han destacat l'increment en 11.400 euros de la secció de tallers d'èxit escolar de l'àrea de joventut, uns tallers on es dóna suport a joves amb dificultats pel que fa als estudis.

En l'àmbit cultural, la formació aposta per fer-la "més de base i menys aparador". Per això s'ha acordat retirar 12.000 euros de la partida de festivals – una secció que ha crescut notablement els darrers anys- per potenciar les programacions del Museu del Cinema i el Truffaut, unes dotació que havia quedat congelades darrerament. A més, també s'ha creat una nova partida de 75.000 euros per al Pla de Cultura de Barris que servirà, tal i com han detallat des del partit, per crear una programació cultural potent i apropar els espectacles als diferents barris de la ciutat.

Mapa de la pobresa de Girona

Per últim, i tal i com ha detallat Roca, es destinaran 15.000 euros per adequar la gossera de Mas Xirgu de Girona, 50.000 per un Pla Integral de Sant Narcís. A més, les dues formacions s'han compromès a tirar endavant una sèrie d'aspectes i projectes clau de cara al 2016. D'una banda, incrementar el parc d'habitatge social i de protecció social fins a 200 pisos en els pròxims quatre anys, impulsar mesures per incentivar el lloguer social i destinar els diners que es reben de les multes als bancs que tenen pisos buits per a famílies amb menys recursos.

Finalment, els dos partits també s'han compromès a redactar un mapa de la pobresa a Girona. "Haurà de tractar la pobresa infantil i la energètica, de ser sociodemogràfic, dividit per barris, estructura familiar, ingressos econòmics i que permeti el creuament de dades", ha assenyalat Roca. En principi, ha de ser una realitat a finals del 2016.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook