El nou organigrama de l´equip de govern de Girona permetrà a l´alcalde, Albert Ballesta, cobrar al votant de 75.000 euros bruts a l´any -tal com va avançar Diari de Girona- al mateix temps que globalment l´Ajuntament s´estalviarà aproximadament 26.510 euros en sous. L´operació passa per la renúncia del fins ara coordinador d´Arts Escèniques, Francesc Ten, que com a càrrec de confiança cobrava uns 54.000 euros, i que segon va indicar ahir el batlle ha renunciat voluntàriament. També hi ha la retallada de sou que pateix Albert Riera. L´Ajuntament suprimeix la figura de «gerent» que ostentava i desplaça Riera a ser el denominat Comissionat de Cultura, Comunicació i Transparència. Aquest canvi de rang provoca que passi de cobrar uns 73.000 euros a prop de 54.000 euros. També s´hi afegeix el fet que ja no es pagaran els 28.000 euros que rebia l´exalcalde Carles Puigdemont, ara President de la Generalitat. Només cobrava per assistències a reunions perquè ja tenia el sou de diputat al Parlament. L´alcale va explicat que ara consideren que la figura de gerent no «cal» perquè ara hi ha una nova situació i s´han adaptat a aquesta nova circumstància. Es refereix al fet que Ballesta vol dedicar-se al «cent per cent» a la ciutat». En canvi Puigdemont era alcalde, diputat i president de l´Associació de Municipis per la Independència.

Els canvis per dotar de sou el nou alcalde

Buscant l´acord amb ERC

Aquesta jugada permet a l´equip de govern exterioritzar una picada d´ullet a la demanda de part de l´oposició que sempre ha criticat que hi ha massa càrrecs de confiança (ara n´hi haurà un menys) i amb sou massa elevats (ara hi ha un estalvi d´uns 26.000 euros). Amb això, El grup municipal de CiU espera aconseguir el suport d´algun partit perquè li aprovi el nou cartipàs. Ballesta va dir ahir que no hi ha res tancat. La preferència és ERC. Ballesta va insinuar que l´acord amb alguna formació és més que probable ben aviat al remarcar que ja havia convocat el ple per aprovar el nou cartipàs, els nous càrrecs i les retribucions, que es farà el divendres, a les cinc de la tarda.

La remodelació de l´organització també inclou com a novetat la vicealcaldia, que recaurà en mans d´Eduard Berloso. L´alcalde va limitar a dir que es tractava d´un canvi de nom, de primet tinent d´alcalde a vicealcalde fruit d´un pacte entre partits. Convergència i Demòcrates de Catalunya van segellar l´acord per tal que el número 19 de la candidatura, Albert Ballesta, fos el relleu de Puigdemont a l´alcaldia, a canvi, entre altres aspectes, d´aquesta vicealcaldia.

El nou organigrama

La reorganització comportarà que l´organigrama passi a tenir set àrees de gestió, una més de les que hi havia fins ara. D´aquesta manera, Sostenibilitat -fins ara inclosa dins l´Àrea d´Hisenda i Sostenibilitat- se suma a Alcaldia; Ciutadania; Urbanisme i Activitats; Hisenda i Règim Interior -que canvia la denominació-; Promoció i Ocupació; Seguretat, Mobilitat i Via Pública, i Serveis a les Persones. Amb la creació d´aquesta nova àrea, el fins ara regidor de Sostenibilitat i Projecte Ferroviari, Carles Ribas, passa a ocupar una tinença d´alcaldia.

El nou cartipàs incorpora també la figura de la vicealcaldia, que es correspon en funcions amb la de la primera tinença d´alcaldia, tal com va explicar Ballesta. El tinent d´alcalde de l´Àrea de Serveis a les Persones, Eduard Berloso, serà nomenat vicealcalde i, per tant, exercirà de primer tinent d´alcalde. La segona tinent d´alcalde seguirà sent Marta Madrenas; la tercera, Glòria Plana; i la quarta, M. Àngels Planas. Isabel Muradàs passarà a ser cinquena tinent d´alcalde, precedint Joan Alcalà (sisè tinent d´alcalde) i Carles Ribas (setè tinent d´alcalde). La nova estructura comportarà també canvis en l´Àrea d´Alcaldia i de Serveis a les Persones. Se suprimeixen les figures dels regidors adjunts a l´Alcaldia, que fins ara ocupaven Isabel Muradàs, Marta Madrenas i Glòria Plana, i es creen les figures del regidor delegat de Cultura, càrrec que ocuparà Carles Ribas, i de la regidora delegada de Turisme, que recaurà sobre Glòria Plana. Pel que fa a l´Àrea de Serveis a les Persones, el fins ara regidor de Participació i Joventut, Cristóbal Sanchez, passarà a assumir les competències de Cooperació, mentre que les de Participació s´integraran a Serveis a les Persones. Sanchez mantindrà les competències sobre el Servei de Joventut.

De la mateixa manera, el coordinador de Programes, Jordi Moner, passa a dependre d´Alcaldia i l´assessor jurídic, Quim Oliva, passarà a ser assessor de l´Àrea de Servei a les Persones. La resta de càrrecs de confiança es mantenen al seu lloc.