23 de febrer de 2016
23.02.2016

Teatre i contes per perdre la por a parlar català en públic

Òmnium Cultural impulsa el projecte «Arrelarreu», que implica estudiants nouvinguts de Girona i Salt

24.02.2016 | 07:09
Estudiants dels centres Salvador Sunyer i El Pla de Salt, en una sessió.

Perdre la vergonya a parlar en català en públic, guanyar habilitats comunicatives i reforçar el treball en grup i la sensibilització intercultural. Més de 100 alumnes de secundària de Salt i Girona de 17 nacionalitats diferents participen en el projecte Arrelarreu, impulsat per Òmnium Cultural. Els estudiants de les aules d'acollida busquen contes tradicionals dels seus països d'origen. Hi ha, per exemple, contes del Marroc, de l'Argentina o del Senegal. Després, amb l'ajuda d'un voluntari vinculat a l'escola de teatre El Galliner, preparen una representació del conte, en català. Aquests petits muntatges de teatre es porten després a les hores del conte de les biblioteques de les dues poblacions i també a escoles de l'entorn.

El president d'"mnium Gironès, Sergi Font, explica que l'objectiu d'aquesta iniciativa és promoure la cohesió social, la interculturalitat i l'ús del català. «Que perdin la vergonya a parlar català en públic», detalla. Arrelarreu compta aquest curs amb la participació de nou instituts, set a Girona i dos a Salt, i hi participen més de 100 alumnes d'entre 12 i 20 anys. Tots són estudiants que fa poc que han arribat al sistema escolar del país i guanyen competències lingüístiques a aules d'acollida. «És un projecte molt adaptat a la forma de funcionar d'aquest recurs i al currículum que proposem», indica el responsable dels serveis educatius i formació permanent dels serveis territorials d'Ensenyament a Girona, Pere Costa.

Un cop escollit el conte, el grup d'alumnes treballa en la representació teatral de la mà d'un voluntari vinculat a l'escola de teatre El Galliner. El director, Quim Noguera, ha explicat que és una idea que ha engrescat molts exalumnes d'estudis sobre com explicar contes o com ensenyar teatre. Els alumnes teatralitzaran els seus contes a les biblioteques municipals de Girona i Salt entre el 23 de febrer i el 10 de març en onze sessions adreçades a les famílies i infants de totes les edats. En paral·lel, també explicaran els contes als centres educatius més propers als seus instituts, implicant prop de vint escoles de Girona i Salt.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook