24 de febrer de 2016
24.02.2016
CARTIPÀS DE GIRONA

Ballesta retreu a ERC la manca de suport i que vulgui «governar des de l'oposició»

L´alcalde afirma que els republicans eren els seus socis prioritaris i lamenta que no hagin acceptat els oferiments d´entrar al govern

25.02.2016 | 08:34
Ballesta retreu a ERC la manca de suport i que vulgui «governar des de l'oposició»

 
LAURA FANALS
«Un acord no es tanca en tres hores, però CiU volia culpar públicament ERC de la manca d'acord»

CiU va tancar ahir l'acord de cartipàs amb PP i Ciutadans enmig de durs retrets –en públic i en privat– cap a Esquerra Republicana per no haver-los donat suport. Segons va assegurar l'alcalde, Albert Ballesta, els republicans han estat sempre els seus socis prioritaris i per això els han convidat fins a tres cops a entrar al govern. De fet, fins i tot van dissenyar el cartipàs perquè pogués «agradar» a ERC i obtenir el seu suport. Per això, va lamentar la proposta alternativa de cartipàs que ERC va presentar dimarts a la premsa, i els va acusar de voler «governar des de l'oposició». De la mateixa manera, va subratllar que el pacte de cartipàs amb PP i Ciutadans és «puntual», igual que ja s'havia fet en anteriors ocasions, i va assegurar que respon estrictament a la voluntat de «tirar endavant» la ciutat.

Ahir va ser un dia llarg a l'Ajuntament de Girona. Mentre s'acabaven de tancar els serrells de l'acord amb PP i Ciutadans, el portaveu de CiU, Carles Ribas, i la regidora Maria Àngels Planas oferien una roda de premsa en què acusaven ERC d'haver intentant condicionar l'organització del govern per «tactisme» i «electoralisme». Dimarts, els republicans van presentar una proposta de cartipàs que incloïa, entre altres aspectes, un sou de 68.000 euros per a l'alcalde i la supressió de tres càrrecs de confiança. Ribas va explicar que CiU ha tingut sempre ERC com a soci prioritari, i que la seva voluntat passava per construir junts un projecte de ciutat i de país. Per això, va lamentar que els republicans hagin rebutjat fins a tres vegades entrar al govern i els va acusar de voler condicionar el govern des de l'oposició per pur electoralisme. Tot i això, va manifestar que eren la seva «parella de ball» prioritària i va assegurar que continuaven amb la mà estesa per poder arribar-hi a un acord mentre seguien negociant amb altres forces.

A les quatre de la tarda, tanmateix, la portaveu del PP, Concepció Veray, va confirmar l'acord de cartipàs amb el seu partit, i poc després ho va fer la representant de Ciutadans, Míriam Pujola. El darrer a comparèixer va ser Ballesta, a última hora de la tarda, que va reiterar les crítiques a ERC. Segons l´alcalde, Maria Mercè Roca va ser la primera persona amb qui es va reunir i li va fer un oferiment «molt generós» per tal que els republicans poguessin entrar al govern. I malgrat que aquests ho van rebutjar, va afegir Ballesta, CiU va elaborar un cartipàs que els pogués agradar, amb algunes de les seves peticions (regidors específics per a Turisme i Cultura, supressió de la figura del gerent...). Per això, es van quedar molt sorpresos davant la primera negativa i encara més quan, dimarts passat, ERC va sortir amb una proposta de cartipàs totalment diferent. L´alcalde no entén què ha canviat des del mes de juny per tal que ERC vulgui un cartipàs diferent al que va aprovar amb Carles Puigdemont, i va criticar que els republicans vulguin condicionar el govern des de l´oposició. «Qui vulgui el pollastre, que es mengi els ossos», va afirmar.

Davant la manca d´acord amb Esquerra, i amb l´objectiu d´evitar una nova suspensió del ple –convocat per avui–, CiU va tancar un acord amb PP i Ciutadans. Ballesta va voler subratllar que és un pacte «puntual», similar als que va fer Puigdemont en anteriors ocasions, i que respon únicament a la voluntat de tirar endavant la ciutat. Tot i això, va mantenir la «mà estesa» a ERC i la resta de partits per arribar a acords en el futur.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook