El conseller de Salut, Toni Comín, assegura que «no hi ha especial pressa» per definir on i com serà el nou hospital Josep Trueta. Comín, que ahir va visitar el centre de referència a les comarques gironines per primera vegada des que va arribar al càrrec ara fa sis mesos, va afirmar que «el compromís per fer el nou Trueta hi és», però que «amb la situació pressupostària actual és evident que una inversió d'aquesta magnitud, a curtíssim termini no estem en condicions de fer-la».

El conseller va recordar que «fer un hospital ben fet és un procés llarg d'uns deu o més anys» però que, malgrat que els gironins no tindran un nou Trueta abans del 2026, el projecte no està en via morta. «Estem parlant de fer un nou hospital diferent de l'actual, en això vull ser molt taxatiu i molt clar», va subratllar.

Estudiar totes les opcions

Respecte a l'etern debat sobre on s'ha d'aixecar aquest nou edifici, si vora les actuals instal·lacions o prop de l'hospital Santa Caterina de Salt, Comín va reconèixer que «s'estudien totes les possibilitats, però sempre donant prioritat als criteris assistencials». «Precisament perquè la construcció no és per a demà, tenim temps per estudiar tots els escenaris», va continuar, afegint que «estem valorant les diferents hipotesis per veure quin projecte sanitari correspon a cada ubicació, quina capacitat tindria i prioritzar l'opció que ens doni un millor projecte».

En aquest sentit, el responsable de Salut va asseverar que dir ara la ubicació seria «una decisió pietosa per quedar-nos tranquils, però no seria rigorosa, perquè no tenim cap garantia que entremig no passin coses que ens la facin modificar, per això no vull especular». «Ens comprometem amb tota la prudència per no generar expectatives que després no es puguin complir», va dir.

Mentre no arribi el nou centre sanitari, Comín va anunciar que cal continuar invertint en l'actual, però que això no es pot «maltinterpretar» ni ha de «generar inquietuds» entre els gironins. «Fer inversions en el Trueta actual en cap cas s'ha de llegir com una manera d'anar xutant la pilota endavant respecte al nou», va voler deixar clar. «S'han de fer inversions perquè pugui aguantar en qualitat i dignitat aquests deu o quinze anys que ens falten per al nou», va reblar.

Així, va repetir la voluntat del Departament, del CatSalut i de l'ICS de garantir que tot el temps que continui funcionant l'actual sigui «un hospital de qualitat». Va posar com a exemple diverses inversions ja anunciades, com l'ampliació del servei d'Urgències, amb una despesa d'uns 5 milions d'euros, que es començaran a construir durant aquest any; l'ampliació de l'àrea quirúrgica, pressupostada en uns 12 milions, i la reforma de l'UCI Pediàtrica, una obra molt demandada però que els professionals consideren «insuficient» i que ahir va generar una protesta a l'entrada de l'hospital per rebre el conseller.