L'Ajuntament de Girona ha proposat al Departament de Salut uns terrenys al pla de Baix ?Domeny per a construir el futur hospital Josep Trueta. L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, es va reunir dijous a la tarda amb el conseller de Salut, Toni Comín, per oferir-li una nova ubicació per a l'hospital, una zona d'uns 100.000 metres quadrats entre la sortida oest de l'autopista i Fontajau, on també hi hauria espai per a instal·lar-hi el campus de salut, amb les facultats de Medicina i Infermeria de la Universitat de Girona.

Situades prop de la fàbrica ?Nestlé, les parcel·les són al lloc que s'havia de convertir en una nova urbanització a la zona oest de la capital gironina, un espai que l'Ajuntament va urbanitzar, amb carrers i parcs, però on no s'han aixecat pisos perquè la crisi va frenar els projectes previstos. Els terrenys tenen diferents qualificacions urbanístiques i, per tant, caldria requalificar-los, però segons l'alcaldessa, seria un procés «ràpid». També n'hi ha de titularitat pública, que l'ajuntament podria cedir, i privada, que hauria de comprar la Generalitat, «el mateix que si ho fes a Salt».

Segons va detallar ahir l'alcaldessa, la iniciativa ha estat ben acollida pel Departament i la reunió amb el conseller, celebrada al Parlament, es va allargar dues hores i va ser fluida, amb bona entesa per les dues parts. I és que els terrenys, que segons Madrenas són «la millor ubicació possible per al Trueta», complirien els tres requisits demanats per la conselleria: 100.000 metres quadrats, en una zona urbanitzada i ben comunicada. Per la seva banda, fonts de Salut han indicat que estudiaran «detingudament» la proposta.

Amb tot, Madrenas va recalcar que són «a l'inici del camí», ja que Salut no es planteja iniciar les obres abans de tres o quatre anys. Ara bé, també va assenyalar que volen treballar per «fixar» el lloc on s'aixequi el centre un cop hi hagi pressupost i projecte.

«No és una cursa amb Salt»

Respecte als pronunciaments fets pel Col·legi de Metges de Girona i els caps de servei del Trueta en el sentit que el millor enclavament per al nou centre sanitari seria al costat de l'hospital Santa Caterina de Salt, Madrenas va insistir que és perquè encara no coneixen la nova proposta.

L'alcaldessa té previst, de fet, reunir-se tant amb els agents del sector sanitari com amb representants municipals de totes les comarques per donar-los a conèixer els nous terrenys, ja que fins ara l'Ajuntament havia parlat de construir el Trueta entre Sarrià de Ter i Girona, prop de l'actual. «Entenc les reticències d'alguns col·lectius, perquè aquells terrenys eren més petits i no hi cabia el campus de salut», va reconèixer Madrenas, que va insistir que en cap cas es tracta de fer «una cursa amb Salt», perquè «això seria vergonyós».

Va voler deixar clar que la intenció de Girona ha estat trobar uns terrenys per garantir «la millor assistència als ciutadans de la demarcació». «Ningú entendria que la capital no acollís l'hospital de referència, i no es tracta d'una lluita amb Salt, defensem que ha d'anar a Girona perquè tenim els millors terrenys», va indicar. Va apuntar, a més, que el fet que Trueta i Santa Caterina formin part d'un únic projecte sanitari no fa obligatori que els dos centres hagin d'estar de costat, «com no passa enlloc més de Catalunya».