Salt vol «transparència» en el procés per decidir la ubicació del nou hospital Josep Trueta i el campus de Salut de la UdG, i no renunciarà a la possibilitat que se situïn al seu terme municipal malgrat que Girona hagi ofert a Salut uns terrenys a Domeny. El ple votarà dilluns una moció del PSC per exigir que es faci públic l´estudi fet per Salut per decidir tècnicament sobre la ubicació de l´hospital, incloent-hi totes les dades objectives utilitzades, les consideracions que s´han fet i les seves conclusions. A més, el text mostra la unitat dels diferents partits per tal que Salt sigui «una opció seriosa» per ubicar el nou Trueta i, si tècnicament es demostra que és la millor opció, es compromet a votar a favor dels canvis urbanístics necessaris per poder cedir els terrenys a la Generalitat. La majoria de partits ha anunciat que donarà suport a la proposta.

«No vol ser un pols amb Girona, però volem deixar clara la posició de Salt ara que s´ha parlat d´aquest tema», assenyala la portaveu socialista, Iolanda Pineda. La moció recorda que l´any 2013 es va anunciar que la conselleria de Salut faria un estudi sobre quina era la millor ubicació per al nou hospital, però que des de llavors no s´han donat a conèixer els resultats. Durant tot aquest temps, tanmateix, diversos professionals s´han manifestat a favor d´ubicar el nou Trueta a Salt, just al costat d´on hi ha el Santa Caterina. Per això, la moció presentada pels socialistes diu que «la solució més racional, atenent les ubicacions actuals, és la fusió dels hospitals públics de l´àrea urbana de Girona, en un únic espai a l´àrea propera del Parc Hospitalari de Salt». Segons recorden, a més, en la consulta sobre el desenvolupament del sector sud que l´Ajuntament va celebrar el passat 24 de setembre ja es plantejava la ubicació de l´hospital en aquesta zona, i la proposta va rebre un «sí» rotund de la ciutadania.

El text argumenta que Salt està «geogràficament ben situat», amb sortida de l´autopista, prop de Girona i bones comunicacions. A més, recorda que la vila ja compta amb estudis de fisioteràpia i el Parc Hospitalari Martí i Julià, amb el laboratori d´anàlisis clíniques regionals.

Per tot plegat, la moció conclou que la transparència en aquest procés ha de ser «una exigència irrenunciable», i per això reclama que es faci públic l´estudi de la conselleria sobre la ubicació i que es donin a conèixer totes les dades objectives que s´han analitzat. En segon lloc, deixa clar que Salt «no renuncia a la possibilitat d´ubicar la nova seu del Trueta i la Facultat de Medicina», i mostra unitat política per tal que aquesta sigui «una opció seriosa». Finalment, el tercer punt assenyala que si l´estudi de Salut determina que Salt és el millor indret per ubicar el nou equipament, es faran tots els canvis necessaris per convertir la proposta en realitat.

La majoria de partits ja han anunciat que donaran suport a la moció. L´alcalde, Jordi Viñas (ERC), diu que potser caldrà discutir algun matís, però que tenen previst votar-hi a favor perquè va en la línia del que han defensat fins ara, és a dir, que cal tenir en compte els criteris tècnics a l´hora de decidir la ubicació de l´hospital. El portaveu de CiU, Jaume Torramadé, ha anunciat que el seu grup també s´hi mostrarà favorable, malgrat que fa uns anys va demanar al PSC que retirés un text similar. «Ara és diferent perquè tothom ja s´ha pronunciat, i la majoria de tècnics han dit que Salt és la millor ubicació», indica Torramadé. En aquest sentit, recorda que l´hospital «no és propietat» de la ciutat de Girona, sinó que ha de donar servei a tota la demarcació. I també subratlla que Salt compta amb una ubicació «immillorable» que permetria reduir costos gràcies a la proximitat amb el Santa Caterina.

«On convingui als usuaris»

També s´hi mostrarà a favor PxC. El seu portaveu, Sergi Fabri, creu que, més enllà del «rebombori» als mitjans, cal instal·lar el nou hospital «on convingui més als usuaris». Per això, recorda que els professionals es mostren a favor de l´opció de Salt i demana als alcaldes de municipis propers que vetllin per la «millor ubicació» del centre dins l´àrea metropolitana. Per la seva banda, Atilano González (C´s) indica que no s´ha de polititzar la sanitat, i lamenta que Junts pel Sí hagi «dividit els municipis» amb aquesta qüestió. A més, recorda que el cal que prioritzar és la bona qualitat del servei, que ha de passar «per sobre l´interès polític».

En canvi, IpS-CUP no ha decidit encara el seu posicionament. El seu portaveu, Ferran Burch, també defensa criteris tècnics per decidir la ubicació i reivindica el paper de l´àrea urbana, però es pregunta si fa falta contribuir a aquest debat públic. Finalment,Wilder Palacio (Canviem) diu que donarà suport als dos primers punts però no al tercer, ja que no vol comprometre el seu futur vot per una moció.