Hi ha les ciutats «amigues» de les bicicletes (bike friendly), les que tenen sensibilitat amb els gais, lesbianes, transsexuals i bisexuals (gay friendly). I moltes altres. I pel portaveu de CiU a l´Ajuntament de Salt, l´exacalde Jaume Torramadé, la vila està a punt d´esdevenir una okupes friendly (amiga dels okupes). Així ho va assenyalar en en ple municipal de dilluns després de posar sobre la taula que l´equip de govern no està fent prou per aturar les ocupacions de pisos buits. Sobretot va assenyalar com a culpable d´aquesta «etiqueta» per la vila el portaveu d´IpS-CUP, Ferran Burch, que és el responsable de Serveis Socials i d´Habitatge.

Torramadé va recordar que la vila ha passat de 78 pisos ocupats a 297 en només divuit mesos. I va preguntar al govern si s´està fent res per evitar-ho. També va exposar que pràcticament no es posen portes antiokupació als pisos buits. Solen fer-se entre dues i set actuacions al mes, i la meitat les excuten a entitats bancàries.

El perquè de l´augment

Burch va deixar clar que la xifra s´ha incrementat notablement perquè ara disposen de més dades que abans no es tenien. Per exemple, perquè a finals de desembre les entitats bancàries es van veure obligades a fer públiques les seves dades. Això va fer augmentar la xifra. Una quantitat que, per tant, ja existiria però no es podia comptabilitzar perquè ningú donava el detall exacte. «Ni amb el padró, ni l´oficina d´habitatge, ni la policia local tenien tota la informació». També va explicar que ara tenen una persona que fa un «porta a porta» per detectar ocupacions. «No hem deixat de fer res res. Hem buscat ser més efectius», va afirmar.

Finalment, va explicar que si bé els pisos ocupats s´han «multiplicat» per tres, les solucions a situacions de vulnerabilitat s´han multiplicat per deu.

Torramadé però va insistir «Han fracassat en les seves polítiques en habitatge. Preguntin a les escales i als veïns si les coses han millorat o empitjorat. Vostè és un okupes friendly», va insistir.

La portaveu del PSC, la també exalcaldessa Iolanda Pineda, també va alertar dels problemes de convivència per la presència d´okupes incívics. «Hi ha comunitats de veïns que ho estan passant malament», va dir. I com si Salt ja fos Okupes friendly, va alertar que si es va sabent que a la vila és fàcil ocupar hi pot haver un «efecte crida».

Pineda va anar més enllà i com van fer també PxC i CiU va posar de relleu diferents incidents violents que està patint la vila i els ciutadans en els darrers mesos. Es va parlar de contenidors cremats o d´atractaments a estudiants quan surten de l´institut, entre d´altres.