L'Ajuntament de Girona va celebrar ahir la primera reunió informativa del Pla Integral de Sant Narcís, que preveu elaborar un calendari executiu per als propers 15 anys, planificant actuacions cada període d'entre quatre i sis anys. La redacció es farà en base a set taules de treball que hauran de treballar intensament perquè es pretén celebrar la darrera reuió del pla durant el darrer trimestre de l'any. Les taules seran de temàtiques diverses: social, educació i seguretat ciutadana; territori-urbanisme i mobilitat; cultura i esports; promoció econòmica, projecte ferroviari; sostenibilitat; i igualtat de gènere. Les persones interessades a formar part d'una taula tenen fins al 28 d'abril per demanar-ho a l'Ajuntament. La intenció és que cadascuna estigui formada per un màxim de quinze persones per afavorir-ne l'agilitat.

La presentació es va fer al teatre del centre cívic de Sant Narcís, que va quedar mig ple, o mig buit, segons es vulgui interpretar. Per al regidor del barri, el tinent d'alcalde Joan Alcalà, el Pla neix com un «deute» envers el barri, que ha patit i pateix unes obres eternes i on la crisi econòmica ha esclatat com en pocs. «És una oportunitat per recuperar i potenciar el barri», va assenyalar.

El Pla vol ser el «motor de noves oportunitats, especialment a través de diferents processos de treball integral i transversal» i ha de servir per donar resposta a aquelles àrees del barri que «per raons històriques presenten importants problemes socials i urbanístics de naturalesa diversa, i per dinamitzar econòmicament les àrees amb més necessitats, cohesionar-les socialment i millorar la qualitat de vida de la ciutadania».

Àrees verdes d'aparcament

A tall d'exemple, si tal com s'ha detectat hi ha tendència de la població a buscar escoles de fora del barri, caldrà valorar en aquestes taules la incidència de la zonificació de les escoles. O un altre exemple: s'ha comprovat que hi ha cotxes de fora del barri que aparquen durant moltes hores al dia i a la nit a Sant Narcís. En aquest sentit, tornaria a aparèixer una polèmica que en el seu moment ja va encendre un debat agre: la possibilitat de dotar el barri d'àrees verdes.

En la reunió, per part dels veïns es va qüestionar que ara se'ls demani pressa pel que fa als terminis del Pla quan fa anys que esperen actuacions al barri i també que s'ha d'augmentar la difusió de la redacció del Pla Integral perquè hi participi tota la ciutadania interessada. «Hem de fer que tothom se'l senti seu», va reclamar el president de l'AV de Sant Narcís, Xavier Reyner. Un altre punt de queixa dels presents va ser el fet que no s'esmentés cap pressupost enlloc. Alcalà va indicar que podien ser flexibles en els terminis i va admetre que no hi ha dotació econòmica però va indicar que es pot trobar finançament i que cada àrea de govern té partides pròpies que es podrien fer servir.

Credibilitat justa

«Em diuen que per què m'he de creure que faran un pla per a tot el barri si no acaben mai les obres al parc de l'Ermessenda», va indicar la presidenta dels veïns del sector sud, Maria Dolors Hernández. Es tracta d'unes obres responsabilitat de l'Ajuntament, de 85.000 euros, que estan a mig fer des de fa molts mesos. Hernández també va assegurar que la zona sud és «el darrere del darrere». Altres queixes veïnals van fer referència a la seguretat.