El conseller de Salut, Toni Comín, va insistir ahir que no hi ha pressa per decidir la ubicació del nou hospital Trueta. «N´he parlat amb tothom que n´ha volgut parlar i tothom hi està d´acord, que hem de fer les coses en l´ordre que toca. No ho discuteix ningú. Això vol dir, que la decisió sobre el lloc serà l´últim», va dir Comín en la inauguració del nou CAP de Platja d´Aro. Dins d´aquest «tothom» va encabir tots els agents del territori i l´alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, amb qui assegura que es «posen molt fàcilment d´acord» quan parlen sobre el Trueta i que «la qualitat assistencial» serà «el criteri bàsic d´aquesta decisió». Una decisió que va assegurar que «no és un tema de colors polítics» i que «els interessos de partit no entren en una decisió com aquesta».

Comín, que sempre ha deixat al descobert en algunes reunions internes que la seva opció preferencial és Salt, va detallar per què ara no toca prendre la decisió. Va exposar que, primer s´ha d´enllestir el pla estratègic de la regió sanitària de Girona: « És tan important que parteix d´un treball tècnic molt laboriós i per tant no es fa en tres dies». Després caldrà definir el model assistencial de l´atenció especialitzada i, finalment, elaborar el pla funcional per al nou Trueta. «Llavors es podrà veure qun és el terreny més adequat», va relatar. «No podem saber el lloc idoni encara», va insitir.

Sobre quan podria estar acabat alguns dels passos detallts per Comín, el mateix conseller va exposar que no podia «dir una data de finalització del pla estratègic» i va aprofitar per reiterar que «la idea és no prendre decisions sobre res, sense tenir el pla estratègic acabat. I tothom ho ha sentit de la meva boca i a tothom li ha semblat cor­recte i imprescindible que s´ha de seguir un ordre». «Primer cal el pla estratègic, que ens ha d´explicar quina ha de ser la posició del Trueta en termes assistencials en el conjunt de la regió; quina ha de ser la relació del Trueta en relació amb el Santa Caterina; amb els altres hospitals de la regió; i fins a quin punt volem que s´integrin els hospitals en una xarxa assistencial única, que és cap on anem», va dir.

Reunió amb Brugada

«Els professionals amb els quals dialogo, tots, entenen que el lloc és la decisió última», va tornar a explicar davant la insistència dels periodistes. Comín va admetre conèixer que el doctor Ramon Brugada, cap de servei de Cardiologia del Trueta, està redactant un document, amb el suport d´altres caps de servei, per exposar la seva preferència perquè el nou Trueta es faci al costat del Santa Caterina de Salt: «M´ha arribat que estan treballant un possible document i que quan el tingui me´l miraré», va afirmar. Va assegurar que ahir no tenia previst reunir-se amb ell a Girona ni en cap altre punt dels que va visitar. «Estic a l´espera que tothom que vulgui, l´alcaldessa o altres agents del territori, em proporcionin reflexions» sobre aquest tema. «Estem receptius», va assenyalar.

Les obres al «vell Trueta»

Ell mateix va indicar que «podria semblar» que tirar endavant el pla estratègic i tot el que se´n deriva podria semblar un procés etern «si no féssim inversions al vell Trueta. Perquè el nou Trueta no el començarem a fer l´any vinent». En aquest sentit va insistir que el nou Trueta serà «una de les grans inversions del país», però va admetre que són «conscients que mentrestant els ciutadans de la regió sanitària mereixen un cert nivell de qualitat i que el nou Trueta és una inversió tan gran que necessitara uns anys per construir-se i posar-se en funcionament» i que per això ara estan fent millores milionàries a l´actual edifici. Ara s´estan fent obres a Urgències, està acabada la primera fase de l´UCI per a neonats i l´UCI pediàtrica, i durant el 2017 es farà la licitació per projecte executiu de la segona fase. A més, ja s´ha licitat la redacció del projecte executiu del nou bloc quirúrgic.